Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

A brit választást a Konzervatív Párt vesztette el

A 2010 óta kormányzó brit Konzervatív Párt a csütörtöki parlamenti választásokon megsemmisítő vereséget szenvedett. A választások győztese a Munkáspárt és annak vezetője, Keir Starmer kormányzása azonban valószínűleg nem hoz gyökeres változásokat, mondta el lapunknak az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzője.

2024. 07. 05. 9:02
A brit Munkáspárt vezetője, Keir Starmer beszédet mond 2024. július 5-én a londoni Tate Modernben tartott győzelmi gyűlésen. Fotó: JUSTIN TALLIS Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előzetes becslések szerint a Munkáspárt alakíthatja meg az új brit kormányt, és Sir Keir Starmer, a Labour vezetője lesz a következő brit miniszterelnök. A leköszönő miniszterelnök, Rishi Sunak vállalta a felelősséget a katasztrofális eredményekért – írja a Sky News.

A támogatók hallgatják, ahogy a brit Munkáspárt vezetője, Keir Starmer beszédet mond a londoni Tate Modern épületében 2024. július 5-én tartott győzelmi gyűlésen. Fotó: AFP

Számos brit politikai elemző szerint is ez a választás nem arról szólt, hogy a Munkáspárt olyan nagyon népszerű lenne, Starmer és pártja azért tudott győzedelmeskedni, mert a Konzervatív Párt rendkívül népszerűtlen lett

– mondta el lapunknak az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány junior kutatója, Horváth Sebestyén.

Még nincs végleges eredmény, de az előrejelzések szerint a Konzervatív Párt 145 képviselői mandátumot tud szerezni, számos konzervatív politikus a 150-es mandátumszintet jelölte meg olyan számként, ami alatt gyakorlatilag politikai kapitulációról, megsemmisülésről lehet beszélni.

– Keir Starmer egyáltalán nem a legnépszerűbb brit pártpolitikus (a brexitet levezénylő Nigel Farage a legnépszerűbb), ügyvédi pályájához még az 1990-es években több botrány is kapcsolódott. Starmer a britek szerint egy sótlan, karakter nélküli politikus, aki az elemzők szerint a rendkívül népszerűtlenné vált Rishi Sunakkal folytatott előzetes vitát is elveszítette, mutatott rá a szakértő.

A kormányváltást követően az Egyesült Királyság kül- és gazdaságpolitikájában nem várható fordulat. Még a kampányban a munkáspárti árnyékkormány védelmi minisztere és külügyminisztere ellátogatott Kijevbe, hogy az ukrán vezetésnek megígérje: az Egyesült Királyság a kormányváltást követően is biztosítani fogja a fegyverszállítmányokat, illetve a pénzügyi segítségnyújtást, amit ki is szeretne bővíteni a Munkáspárt

– tette hozzá.

A szakértő elmondta, hogy a közel-keleti konfliktusban viszont az Izrael-barát Konzervatív Párttal szemben a Munkáspárt valószínűleg Palesztina segítésére fog inkább koncentrálni.

– Keir Starmer az egész kampányában azt hangsúlyozta, hogy minden konzervatív gazdaságpolitikai lépéssel egyetért, nem terveznek adóemelést, és Sunak legfőbb gazdaságpolitikai intézkedését, a 2022-ben beterjesztett edinburgh reformokat is támogatni fogja. Ez a reform a brit pénzügyi és bankszektor túlszabályozottságát akarja enyhíteni, miután a brexit utáni megmaradó uniós szabályok a brit bankszektor globális versenyképességét rontják, mutatott rá a szakértő.

Keir Starmer a kampányában a választói korhatár leszállítását 16 évre, oktatáspolitikai reformot, a magániskolákra is kiterjesztett adókat, az egészségügyi dolgozók létszámának növelését és a konzervatívok kormányzása alatt több mint kétszeresére nőtt várólisták rövidítését ígérte. Emellett a kórházi ágyak számának emelését, további egészségügyi beszerzéseket és a rendvédelmi és határvédelmi erők számának növelését is szeretné a Munkáspárt

– összegezte a szakértő.

 

Borítókép: A brit Munkáspárt vezetője, Keir Starmer beszédet mond 2024. július 5-én a londoni Tate Modernben tartott győzelmi gyűlésen (Fotó: AFP)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.