Furfangos módszerekkel kerülik el Németországban a migránsok a kitoloncolást

„Aktív” és „passzív” ellenállás – hogyan akadályozzák meg a migránsok a deportálást a repülőtéren.

2024. 08. 29. 8:47
Egy repülőgép száll fel a BER repülőtérről egy szögesdróttal ellátott kerítés mögül.
Egy repülőgép száll fel a BER repülőtérről egy szögesdróttal ellátott kerítés mögül. Fotó: Sebastian Gollnow Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A migránsok szándékosan megsebesítik magukat, hogy lekerüljenek a kitoloncolási járatokról – állította az egyik legnagyobb német rendőrszakszervezet elnöke, írja a The European Conservative.

A német Belügyminisztérium egy indulási központot tervez az elhagyott területen azon menekültek számára, akiknek esélyük sincs a tartózkodási jog megszerzésére.
A német belügyminisztérium egy indulási központot tervez az elhagyott területen azon menekültek számára, akiknek esélyük sincs a tartózkodási jog megszerzésére. (Fotó: dpa Picture-Alliance/AFP/Patrick Pleul)

Andreas Rosskopf, a Gewerkschaft der Polizei (GdP) elnöke szerint egyes kitoloncolásra váró migránsok olyan minősíthetetlen módon viselkednek, hogy a pilóták nem hajlandók átvenni őket.

„Sok kitoloncolásra váró ember már a repülőtéren visszaéléseket követ el” – mondta a RedaktionsNetzwerk Deutschlandnak (RND).

A helyzet sokszor addig fajul, hogy a repülőgép kapitányának meg kell szakítania a hazaszállítást, hogy tekintettel legyen a többi utasra, írta a lap. A solingeni tömeges késelés után a rendőrszakszervezet (GdP) több férőhelyet követelt a kitoloncolási őrizetben lévők részére, emellett több charterjáratot is, hogy kezelni tudják a kitoloncolandó személyek növekvő számát.

„Véleményünk szerint a renitens embereket egy sikertelen visszatoloncolás után gyorsan őrizetbe kellene venni” – mondta Rosskopf.

„Ez lehetővé tenné az újabb kitoloncolási kísérletet. Németországban azonban nincs elég hely a kitoloncolásig tartó őrizetre.”

Alsó-Szászország kormánya „nagyon sajnálatosnak” nyilvánította a hatóságok levelét, amely egyértelművé teszi a deportálásokhoz való laza hozzáállást. Ezen esetek rávilágítanak arra, hogy a migránsok milyen extrém módon próbálják elkerülni a kitoloncolást, írta korábban a Die Welt. A Bild című német lap mutatott be korábban egy levelet, amely rávilágít, hogy egyáltalán nem olyan könnyű kitoloncolni Németországból az illegális migránsokat – igaz, a kormány sem igyekszik túlzottan, írt erről korábban a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Lapunk is megírta, hogy Alsó-Szászország befogadó hatósága a közelmúltban azért jutalmazott egy elutasított erőszakos migránst, amiért az erőszakkal akadályozta meg a kitoloncolását.

A Német Rendőrszakszervezet (DPolG) helyettes vezetője, Manuel Ostermann élesen bírálta az esetet.

„Nem ez volt az első eset, hogy a támadó ellenállt a kitoloncolásnak. Ha a migránsok ellenállásukkal kibújhatnak a kitoloncolás alól, akkor a jogállamiság abszurd formalitássá válik.”

A solingeni támadás gyanúsítottja egy 26 éves szíriai, akit azzal vádolnak, hogy az Iszlám Állam iszlamista terrorszervezet tagja volt. 2022 végén érkezett Németországba menedékkérőként. Kérelmét elutasították, mégis elkerülte a kitoloncolást.

Borítókép: Egy repülőgép száll fel a BER repülőtérről egy szögesdróttal ellátott kerítés mögül (Fotó: dpa Picture-Alliance/AFP/Sebastian Gollnow)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.