Saját vezetőit is hátba szúrja a hatalomért Pedro Sánchez spanyol kormányfő

A szocialista miniszterelnök ezúttal olyan ajándékot ígért a katalán szeparatistáknak, ha segítenek regionális elnökként beiktatni a választásokon győztes Salvador Illát, ami óriási haragot ébresztett a többi spanyol régióvezetőben.

2024. 08. 03. 21:11
Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök (Fotó: AFP/Javier Soriano)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pedro Sáncheznek semmi sem elég. A szocialista spanyol kormányfő gyakorlatilag hátba szúrja országa összes regionális vezetőjét csak azért, hogy Katalóniában is megszerezze a hatalmat. A miniszterelnök megegyezett a katalán republikánus párttal (ERC) abban, hogy egy egyedülálló finanszírozási rendszert, egyben fiskális szuverenitást biztosít a régiónak, ha cserébe segítenek beiktatni az előre hozott választásokon győztes, de az abszolút többséget megszerezni képtelen szocialista jelöltet, Salvador Illát Katalónia elnökeként. Sánchez emellett megígérte azt is, hogy cserébe tovább dolgozik a katalán nyelv és kultúra népszerűsítésén és védelmén.

A republikánusok pénteken el is fogadták az általuk pénzügyi koncertként emlegetett ajándékról szóló előmegállapodást, amelynek véglegesítését az egyezség szerint 2025 első felére tervezik. Bár egyik fél sem beszélt konkrétumokról, a kiszivárgott információk szerint ez lényegében biztosítja Katalóniának az összes adó kezelését, beszedését, elszámolását és ellenőrzését, amit soha egyetlen spanyol régiónak sem engedtek még meg.

A spanyol autonóm közösségek, köztük a szocialista vezetés alatt állók is jelezték, hogy visszautasítják az egyezséget, mert nem értenek egyet azzal, hogy Katalónia tőlük eltérő bánásmódban részesül csak azért, mert nélkülük a központi szocialista kormány már megbukott volna. Ezzel arra utalnak, hogy Sánchez azóta, hogy tavaly elvesztette az előre hozott választásokat, két kézzel osztogatja a szeparatistáknak az engedményeket csak azért, hogy kormányozhasson. A segítségükkel először blokkolni tudná a jobboldali kormányalakítást, majd az ő igen szavazatukkal tudta újra megszerezni a miniszterelnöki posztot is. A szocialista vezetésű északi Asztúria elnöke, Adrian Barbón pénteken világosan lefektette, hogy visszautasítják a katalánoknak szánt pénzügyi kiváltságot. 

Semmit nem támogatunk, ami Asztúria ellen szól

– fogalmazott. 

A Sánchezt egyre sűrűbben kritizáló Kasztília-La Mancha szocialista elnöke, Emiliano Garcia-Page az X-en először azt írta, hogy döbbenten áll a fiskális megállapodás előtt, amit a spanyol régiók közötti egyenlőség elleni súlyos támadásként értékel. Ezután kiemelte, hogy a szocialista párt nem azért jött létre, hogy a függetlenségpártiakat támogassa, hanem hogy védje az ország egységét és a régiók egyenlőségét, így szocialistaként, a saját régiója védelmében nem hajlandó elfogadni az újabb katalán privilégiumot.

Salvador Illa beiktatását lehetővé kell tenni, mert ez Katalóniának és Spanyolországnak is jó lenne, de a többi közösség nem fizetheti meg ennek az árát. Együtt kell törekednünk arra, hogy ami Katalóniának a legjobb, az a többi régió számára ne legyen egyenlő a legrosszabbal

– fogalmazott Page.

A jobboldali Néppárt (PP) és a Vox is élesen bírálta a megállapodást. Elías Bendodo, a Néppárt egyik vezetője szerint ez a döntés már megint néhány ezer katalán szeparatista kezébe helyezi Spanyolország jövőjét, ami igazságtalan az ország egészére nézve.

Bendodo úgy véli, hogy Sánchez a republikánusok támogatásával megint csak hatalmat vásárol, ahogy tette azt saját miniszterelnöki beiktatása érdekében is. A párt más képviselői is ugyanilyen negatívan nyilatkoztak a kialakult helyzetről, kiemelve, hogy mindez a spanyol állampolgárok érdekei ellen történik és destabilizálja az országot. A Voxos Ignacio Garriga úgy fogalmazott:

A republikánusok és szocialisták közötti megállapodás vészjósló, ráadásul egyetlen olyan intézkedést sem tartalmaz, ami megfelelne a katalánok valós szükségleteinek.

Garriga ezután hozzátette, hogy biztos abban, hogy Salvador Illa már tárgyalt a republikánusokkal egy függetlenségi népszavazás megtartásáról, Pedro Sánchez pedig valószínűleg ugyanezt fontolgatja. A Carles Puigdemont vezette Együtt Katalóniáért (Junts per Catalunya) és a radikális katalán baloldali pártok is elutasítják a republikánusokkal kötött egyezséget, mert szerintük az nem szolgálja Katalónia függetlenségi törekvéseit. Puigdemont, aki szintén Sánchez egyik ajándékának köszönhetően kap rövidesen amnesztiát és ússza meg a büntetést azért, hogy 2017-ben alkotmányellenesen kikiáltotta Katalónia függetlenségét, közölte, hogy a végsőkig küzdeni fog azért, hogy Salvador Illa ne kerüljön a katalán elnöki székbe.

Azt mondta, hogy rövidesen visszatér Katalóniába, hogy részt vegyen a beiktatásról szóló parlamenti vitán és azon lesz, hogy a választások második helyezettjeként ő szerezze meg a pártok többségének támogatását és végül őt iktassák be újra Katalónia elnökeként. Puigdemont ugyanakkor azzal is számol, hogy visszatérése esetén a spanyol rendőrség hét év bujkálás után le fogja tartóztatni, mivel a bíróság az amnesztiatörvény ellenére egyelőre nem vonta vissza az ellene kiadott elfogatóparancsot.

Borítókép: Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök (Fotó: AFP/Javier Soriano)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.