Kézzelfoghatóvá vált a jobboldali fordulat az európai politikában

A FPÖ győzelme egy már meglévő trend erősödését mutatja – mondta el lapunknak Stefán Csaba, a Magyar Külügyi Intézet kutatója.

2024. 09. 30. 18:16
AUSTRIA - EU - POLITIC - PARTY - BABIS - KICKL - ORBAN - PATRIOTS FOR EUROPE -
AUSTRIA; VIENNA; 20240630; L.-R.: Chairman of the Czech party ANO and former Czech Prime Minister Andrej Babis, chairman of the Freedom Party of Austria (FPOe) Herbert Kickl and Hungarian Prime Minister Viktor Orban, in a joint photo after the signing of a party agreement on the occasion of the founding of the far-right alliance in the European Parliament "Patriots for Europe" in Vienna on June 30, 2024. - 20240630_PD1002 (Photo by ALEX HALADA / APA-PictureDesk / APA-PictureDesk via AFP)
Andrej Babis, Herbert Kickl és Orbán Viktor Fotó: APA-PictureDesk via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A választóknak Ausztriában az Osztrák Szabadságpárt, az FPÖ (Freiheitliche Partei Österreichs) három fő üzenete volt a legmeggyőzőbb, miszerint a bevándorláspolitikát erősen szigorítani kell (és alapesetben a bevándorlást megállítani), a gazdasági- és energiaválságot jobboldali vízió szerint megoldani, és a háború terén az általuk elhibázottnak tartott szankciós politikát európai szinten befejezni – mondta el lapunknak a Magyar Külügyi Intézet kutatója a hétévégi ausztriai választások kapcsán, amelyen az FPÖ kapta a legtöbb szavazatot

Stefán Csaba úgy fogalmazott, 

Az FPÖ győzelme egész Európát figyelembe véve annak a nagyobb trendek a része, hogy ezek a vélemények egyre nagyobb legitimációt szereznek a választók körében. 

A második helyezett, eddig kancellárt adó Osztrák Néppárt, az ÖVP (Österreichische Volkspartei) után harmadikként a szociáldemokraták (SPÖ) (Sozialdemokratische Partei Österreichs) végeztek, jelenlegi állás szerint a valaha volt legrosszabb eredményükkel. 

„Mivel Ausztria semleges és nem része a NATO-nak, a választás is főképp gazdasági kérdések körül forgott, így meg lehet állapítani, hogy a szociáldemokraták baloldali ajánlata nem győzte meg az embereket. Ez duplán igaz (és talán jobban is számít) magára a pártra, amelynek mostanában a professzionalizmus, kormányzóképesség látszatának hiányát róják fel egyre többen” – fejtette ki az MKI kutatója. 

Hozzátette, az eddig kormánykoalícióban kormányzó zöldek esetében pedig elmondható, hogy gyengülésük beleillik egy nagyobb európai trendbe, hiszen 

2019 után, amikor a legjobb eredményeiket érték el, a legtöbb „mainstream” párt beleemelte a zöldpolitikát a programjába, ezzel pedig a zöldek elvesztették az egyéniségüket, csak egy újabb, sokszor nem meggyőző baloldali párt lettek.

Ausztriában most nehéz koalíciós tárgyalások következhetnek a kormányalakítás előtt. Ennek kapcsán a kutató megjegyezte, hogy az FPÖ többször is volt kormánykoalíció része az osztrák második köztársaság történetében, a politikában régóta beágyazott pártról van szó, de sose vezető szerepben tette ezt. Mivel legtöbbször az ÖVP-vel dolgoztak együtt, adott lenne most is egy FPÖ–ÖVP kormánykoalíció, az FPÖ vezetésével. 

Erre jelenleg viszont még sincs esély, mivel az FPÖ-t vezető Herbert Kickl ellen, német mintára tűzfalat húztak fel, és nem hajlandóak együtt dolgozni vele a győzelme ellenére se. Továbbá, a választások után a szövetségi elnök határozza meg, kinek adja a kormányalakító szerepet, illetve ő neki is el kell fogadnia a megalakuló kormányt. Alexander Van der Bellen (volt zöldpárti) szövetségi elnök pedig látványosan nem szimpatizál Herbert Kickllel, ahogy a jelenlegi kancellár, az ÖVP-s Karl Nehammer sem 

– hívta fel rá a figyelmet az elemző. 

Mint mondta, a 183 fős parlamentben egy 92 fős kormánykoalícióra van szükség a többségi kormányzáshoz, ez pedig jelenlegi állás szerint egy ÖVP–SPÖ nagykoalícióval is épp, hogy megoldható. A tűzfal felhúzása miatt ez a konfiguráció a legesélyesebb, esetleg még várható a liberális, negyedik helyet megszerző NEOS párt bevonása a kényelmesebb többség bebiztosításának érdekében. Mivel az ÖVP-nek az előző ciklusban nem tett jót a zöldekkel való koalíció, a zöldek nagy eséllyel ellenzékben fogják folytatni.

Az Osztrák Szabadságpárt győzelmével a Patrióták Európáért frakció is erősödött. Ráadásul Andrej Babis pártja is jó eredményt ér el a szombati választáson Csehországban. Stefán Csaba ennek kapcsán lapunknak elmondta, hogy jól látszik egy már meglévő trend erősödése. 

Az FPÖ, a Fidesz vagy Andrej Babis pártja és a Patrióták Európáért európai parlamenti frakció által képviselt politika egyre nagyobb legitimációt szerez Európa-szerte is, lehetőséget teremtve az eddig akár ellenzékben lévő jobboldali pártoknak is a választási győzelem megszerzésére 

– emelte ki a kutató. 

Hozzátette, Franciaországban például Marine Le Pen Nemzeti Tömörülés pártja a legerősebb és a legesélyesebb a következő választás győztesének.

Úgy összegezhetőek tehát a most látottak, hogy a következő években válhat kézzel is foghatóvá az a jobboldali fordulat az európai politikában, amiről egy jó ideje beszélnek, de egy kicsit váratott magára 

– fogalmazott a Magyar Külügyi Intézet kutatója. 

Borítókép: Andrej Babis, Herbert Kickl és Orbán Viktor (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.