Alapjogokért Központ: Nemcsak Magyarországot érinti a Brüsszelből áradó igazságtalanság

A magyar elnökség célja egy szóban: béke. Az Alapjogokért Központ sajtótájékoztatóján elhangzott: az Európai Unió Bírósága által Magyarországra kiszabott büntetés igazságtalan, és rávilágít az uniós kettős mérce alkalmazására. Magyarország következetesen védelmezi határait és polgárait a kontrollálatlan bevándorlástól.

Forrás: Alapjogokért Központ2024. 09. 03. 14:09
Kovács Attila, európai uniós kutatási igazgató (B) és Lajkó Fanni, elemző (J) az Alapjogokért Központ sajtótájékoztatóján (Forrás: Alapjogokért Központ)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Alapjogokért Központ 2024. szeptember 3-i politikai szezonnyitó sajtótájékoztatóján Kovács Attila európai uniós kutatási igazgató felvázolta az unió előtt álló kihívásokat és lehetőségeket. Kiemelte, hogy bár továbbra is számos nehézség áll előttünk, mégis van remény: megalakult a Patrióták európai parlamenti képviselőcsoportja, amely a nemzeti, konzervatív és szuverenista értékek alapján képzeli el az Európai Unió jövőjét. A magyar elnökség célját egy szóban foglalta össze: béke. 

Az Európai Parlament megalakulását követően, most, amikor a biztosjelölések véglegesítése zajlik, minden szem Ursula von der Leyenre szegeződik: vajon képes lesz-e létrehozni egy kiegyensúlyozott és hatékony bizottságot, amely az uniós érdekeket tartva szem előtt képes Európát a jövőbe vezetni? Orbán Viktor miniszterelnök elsőként törte át a politikai korrektség falát, legyen szó akár az európai versenyképességről, a migrációs válságról vagy a háború és béke kérdéséről.

Kovács Attila, európai uniós kutatási igazgató (Forrás: Alapjogokért Központ)
Kovács Attila európai uniós kutatási igazgató (Forrás: Alapjogokért Központ)

Lajkó Fanni elemző szerint az őszi politikai szezonban az Európai Parlament és az Európai Bizottság dinamikája próbatételek elé állítja a patrióta és euroszkeptikus erőket, amelyeket továbbra is háttérbe szorít a liberális többség. 

A brüsszeli politikai elit azonban nem kerülheti el a Patrióta frakció növekvő befolyását, különösen a nemzeti szuverenitást érintő kulcskérdésekben. Ursula von der Leyen második hivatali ideje megosztó vezetési stílusa és korrupciós vádak árnyékában kezdődött, amely aláássa az Európai Bizottság hitelességét.

Von der Leyen a jelölési folyamat során is jelentős kritikákkal nézett szembe. Az pedig, hogy egyes tagállamok nem tettek eleget a régi-új elnök által állított követelményeknek (például határidő betartása, női-férfi jelöltek kiállítása), arra utal, hogy a bizottság irányvonalával és von der Leyen szerepével kapcsolatos feszültségek és nézeteltérések továbbra is meghatározzák majd az elkövetkező öt évet.

Lajkó Fanni, elemző (Forrás: Alapjogokért Központ)
Lajkó Fanni elemző (Forrás: Alapjogokért Központ)

Végezetül a migráció kérdése kapcsán kiemelték, hogy a probléma egyre inkább meghatározza Európa politikai tájképét, ahogy azt a németországi és osztrák választások is mutatják. Az Európai Unió Bírósága által Magyarországra kiszabott büntetés igazságtalan, és rávilágít az uniós kettős mérce alkalmazására. Magyarország következetesen védelmezi határait és polgárait a kontrollálatlan bevándorlástól, még ha ezért igazságtalan szankciókkal is kell szembenéznie.

Borítókép: Kovács Attila európai uniós kutatási igazgató (B) és Lajkó Fanni elemző (J) az Alapjogokért Központ sajtótájékoztatóján (Forrás: Alapjogokért Központ)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.