Ez az orosz lépés fájni fog Amerikának

Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettes kemény megtorló intézkedésekről beszélt. Oroszország mérlegeli a lépés előnyeit és hátrányait.

2024. 09. 15. 12:51
Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes beszédet mond Genfben 2023. március 2-án (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország nem zárja ki, hogy korlátozza az urán-, titán- és nikkel szállítását az Egyesült Államokba. Egyelőre Moszkva azonban alaposan elemzi az ilyen intézkedések lehetséges következményeit – mondta újságíróknak Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettes.

A szankciós nyomás gazdasági ellenintézkedései nagyon különbözőek lehetnek. Mérlegeljük az előnyöket és hátrányokat, s ennek a lépésnek a következményeit, mivel itt nem cselekedhetünk meggondolatlanul

 – húzta alá a politikus.

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség beszámolt arról is, hogy a miniszterhelyettes szerint az elnök és a kormány nem enged az indulatoknak, és nem döntenek semmiről ezen a téren úgy, hogy később azt esetleg megbánják. De biztos benne, hogy a kemény megtorló intézkedések nem zárhatók ki.

Mára az Egyesült Államok és nyugati, és nem csak nyugati szövetségesei a teljes gazdasági agresszió mértékét öltötték az Oroszországgal folytatott hibrid háború keretein belül. Ennek megfelelően a mi válaszlépéseink súlyossága is elsőrangú lesz

 – zárta gondolatait Rjabkov.
Vlagyimir Putyin elnök a héten felvetette, hogy a kormánynak fontolóra kellene vennie az urán, a titán és a nikkel külföldi piacokra történő szállításának korlátozását, de ezek a korlátozások nem árthatnak Oroszországnak.

Az exporttilalomról szóló hírek akkor érkeztek, amikor az Egyesült Államok azt fontolgatja, hogy Ukrajna számára megengedi, hogy a NATO által szállított rakétákkal megtámadja az orosz katonai bázisokat Oroszország mélyebb területein. Korábban Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, ha megadják az engedélyt erre, az közvetlenül bevonja a NATO-t a háborúba, Oroszország pedig megfelelően reagál majd.

Mint arról korábban beszámoltunk már, az Egyesült Államok az orosz urán első számú vásárlója.

Borítókép: Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes beszédet mond Genfben 2023. március 2-án (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.