Így profitálhat Putyin az ukránok kurszki offenzívájából az orosz–ukrán háborúban

Első pillantásra az ukránok kurszki offenzívája sikernek tűnik, azonban Oroszország végső soron profitálhat ebből a katonai lépésből.

2024. 09. 04. 5:30
Vlagyimir Putyin és az oroszok jöhetnek ki jól az orosz–ukrán háborúból a kurszki offenzíva után
Vlagyimir Putyin és az oroszok jöhetnek ki jól az orosz–ukrán háborúból a kurszki offenzíva után Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrán fegyveres erők augusztus eleje óta tartó meglepetésszerű támadása a Kurszki területen eddig úgy tűnik, sikeresnek bizonyult. Jelenleg mintegy hatezer ukrán katona tartózkodik Oroszországban az orosz–ukrán háborúban. Kijevből származó, meg nem erősített információk szerint 1250 négyzetkilométert és 92 falut foglaltak el. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök büszkén jelentette ki, hogy a támadás Putyin végét jelenti. Nemrég azt is mondta:

Általánosságban ez a hadművelet lett a legnagyobb befektetés az ukránok orosz fogságból való kiszabadítására.

Az ukrán államfő ezzel megnevezte a hadművelet tényleges célját. Szakértők szerint ez azonban közel sem reális. Bár az orosz terület elleni támadás, amely eddig meglehetősen sikeres volt, zavarba hozta Vlagyimir Putyin orosz elnököt, ugyanakkor lehetővé teszi, hogy az orosz–ukrán háború új szakaszba lépjen. Ez a lépés azonban végső soron azt is valószínűsíti, hogy jelentősen felgyorsítja a háború folyamatát. Ennek haszonélvezője pedig Oroszország lesz, nem pedig Ukrajna – írja a Die Welt német lap.

 

Először is, a Nyugat hajlandósága a szükséges fegyverek szállítására rövid távon inkább csökkenni fog, mint növekedni. Michael Kofman amerikai katonai elemző nemrég arról beszélt egy interjúban, hogy a nyugati országok most visszariadhatnak a további segítségnyújtástól, hogy elkerüljék az eszkaláció kockázatát.

Sok minden utal erre, például a nyugati kormányok eddigi reakciója. Bátorítás és újabb fegyverszállítások bejelentése helyett eddig nagyrészt csend honolt. A kurszki offenzívával Ukrajna megpróbálta megmutatni a Nyugatnak, hogy mire képesek a katonái. A támadás egyben egy kétségbeesett segélykiáltás is, hogy még több nyugati fegyverre van szükségük az orosz–ukrán háborúban. De ha a hadművelet kudarcot vall, a Nyugat még kevesebb fegyvert fog szállítani, és a nyugati társadalmak Kijevnek nyújtott támogatása tovább csökkennhet, mert Ukrajna győzelmének reménye végleg eltűnik.

 

Megtarthatatlan orosz területek

Másodszor, Ukrajna valószínűleg nem lesz képes megtartani a meghódított területeket, mert ahhoz a fegyveres erőknek sokkal mélyebben kellene előrenyomulniuk. Markus Reisner ezredes, a bécsi védelmi minisztérium munkatársa szerint azonban Kijevnek nincsenek meg a szükséges erőforrásai. Ráadásul az ukrán katonákat állandó orosz tűz, drónok és siklóbombák lövik, az erdők fedezékében pedig harci helikopterek támadják őket.

Az időtényező is Moszkva javára játszik: Oroszország fokozatosan tudja behozni az új csapatokat, és elegendő katonával és fegyverrel rendelkezik ahhoz, hogy lassan elvágja az ukrán fegyveres erőket az utánpótlástól.

Reisner szerint 20-25 ezer orosz katonára van szükség egy ellentámadáshoz Kurszk térségében. Moszkva pedig kétségkívül meg tudja ezt oldani.

 

Az ukrán frontvonal gyengesége

A kurszki hadművelet ráadásul megnehezíti az ukrán fegyveres erők frontvonalának védelmét. Az orosz terület elleni meglepetésszerű támadással Ukrajna meghosszabbította a frontvonalat. Tekintettel a saját katonáinak égbekiáltó hiányára, ez rendkívül kockázatos stratégia, mondják a háborús szakértők. Mindemellett Kijev a legmodernebb precíziós fegyvereket használta az oroszországi támadáshoz, amelyek most hiányoznak a Harkiv környéki és a donbászi védelemhez. Több katonai elemző, például Jack Watling, a Royal United Services Institute (RUSI) munkatársa hangsúlyozta, hogy Kijev a támadással túlfeszíthette a frontot, és ezért az orosz fegyveres erőknek hosszú távon könnyebb lesz áttörniük a frontvonalakat. Pontosan ez látszik most, például a Donbász nyugati részén fekvő Pokrovszk térségében.

Ukrajna számítása, miszerint Oroszországnak a kurszki térségben zajló harcok miatt más területekről kell majd tartalékokat kivonnia és ezzel lassítani az ottani orosz támadásokat, csak részben jött be. Tény, hogy Moszkva a jelek szerint valamennyi tartalékot és harci repülőgépet átcsoportosított a Harkivtól északra fekvő területről. Ez némi enyhülést jelent, azonban nyilvánvalóan nem vonatkozik a Donbászra. Ellenkezőleg: Oroszország az elmúlt napokban összesen öt irányból fokozta ottani offenzíváját, folyamatosan nyomul előre. Ha az oroszok betörnének Ukrajna harmadik és egyben utolsó védelmi vonalába, amely már most is csak gyéren van ellátva, az végzetes lenne, és végső soron gyorsan tárgyalóasztalhoz kényszerítené Zelenszkijt – olvasható a Die Welt egyik elemzésében.

Borítókép: Vlagyimir Putyin (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.