Magyar Péter szerint a háború álprobléma, miközben talán Oroszország titokban teszteli atomfegyvereit? A szakértő felfedte az igazságot!

A nyugati világ aggódva figyeli Oroszország nukleáris képességeit, és a hírek szerint a Kreml titokban folytatja az atomfegyverek tesztelését. Egy vezető orosz katonai szakértő, Vaszilij Dandikin most megosztotta a valóságot: Oroszország soha nem hagyott fel a nukleáris fegyverek tesztelésével, de nem hajtotta végre az utolsó lépést: a robbantást!

2024. 09. 18. 6:32
Egy videóról készült képernyőfelvételen egy interkontinentális ballisztikus rakéta próbaindítása látható az oroszországi dél-asztraháni régióban, a Kaszpi-tenger közelében lévő Kapusztin Jar gyakorlótéren, ahol a rakétát egy mobil földi rakétaindító járműről indították - közölte a védelmi minisztérium az oroszországi Asztrahánban 2024. április 12-én.
Egy videóról készült képernyőfelvételen egy interkontinentális ballisztikus rakéta próbaindítása látható az oroszországi dél-asztraháni régióban, a Kaszpi-tenger közelében lévő Kapusztin Jar gyakorlótéren, ahol a rakétát egy mobil földi rakétaindító járműről indították - közölte a védelmi minisztérium az oroszországi Asztrahánban 2024. április 12-én. Fotó: Anadolu via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szakértő a Lenta.ru-nak elmondta: „Megállapodás született az Egyesült Államokkal, hogy nem fogunk ilyen teszteket végrehajtani. És valóban nem is végeztünk. Vagyis voltak tesztek, de csak a detonációig. Az tiltva volt. Kipróbáltunk minden új technológiát, elvet, feladatot, de nem vittük végig a folyamatot. De ha különleges utasítás érkezik, a Novaja Zemlján készen állunk arra, hogy újraindítsuk a teljes körű teszteket.”

Dandikin hozzátette, hogy ha az Egyesült Államok megújítja nukleáris arzenálját, Oroszország kénytelen lesz visszatérni a tesztekhez. Hozzátette, hogy az ilyen munka az Északi-sarkvidéken nem olyan veszélyes.

„A háttérsugárzás a területen normális, nincsenek fák. Gyakorlatilag nincs más, csak csótányok és patkányok. Éppen ezért egy időben a tesztek meglehetősen komolyak voltak, azok szinte minden fajtáját elvégezhették ott.”

Oroszország felpörgeti az atomfegyverkezést?

A Lenta.ru-nak korábban a Novaja Zemlja-i kísérleti terület vezetője, Andrej Szinyicin is megerősítette, hogy készek az atomfegyverek tesztelésének újraindítására „bármikor”.

A fegyverkísérletek újbóli megkezdésére nemcsak a személyzet, hanem a teljes anyagi-technikai bázis is felkészült – magyarázta Szinyicin. A telephely bármelyik pillanatban készen áll a parancs fogadására – tette hozzá.

A létesítmény biztonságának érdekében rendszeres gyakorlatokat tartanak a dróntámadások elhárítására. Ezzel párhuzamosan saját szakembereiket is kiképzik a pilóta nélküli rendszerek kezelésére, amit a különleges műveleti tapasztalatok alapján kialakított képzési program keretében valósítanak meg.

Szeptember 1-jén Szergej Rjabkov, orosz külügyminiszter-helyettes kijelentette, hogy Moszkva megváltoztatja nukleáris doktrínáját, amit a Kreml is alátámasztott.

Oroszország megváltoztatja a nukleáris doktrínáját

A Magyar Nemzet is írt korában arról, hogy Putyin orosz elnök is lehetségesnek tartotta a nukleáris doktrína megváltoztatását. A TASSZ hírügynökségre hivatkozva a Lenta.ru megírta, hogy Szergej Rjabkov, Oroszország külügyminiszter-helyettese bejelentette, hogy Oroszország megváltoztatja a nukleáris doktrínáját.

Rjabkov szerint az új doktrína a Nyugat által a különleges katonai művelettel kapcsolatban tanúsított magatartásán és a konfliktusok elemzésén alapul. „Ahogyan már többször is elmondtuk, a munka előrehaladott stádiumban van” – mondta Rjabkov a TASSZ-nak.

Augusztus végén Rjabkov arra szólította fel az Egyesült Államokat, hogy felelősségteljesen viselkedjen a világban kialakult helyzetben. „Komoly aggodalmat érzünk az Egyesült Államok folyamatos eszkalációs politikája miatt, amelynek egyre kevesebb a belső korlátja” – hangsúlyozta a diplomata.

A bejelentés azt sugallja, hogy Oroszország az ukrajnai háborút követően a Nyugat „agressziójaként” érzékelte a nemzetközi környezet megváltozását, és ennek megfelelően frissíti a nukleáris fegyverek alkalmazásáról szóló doktrínáját. Az új doktrína pontos tartalmát egyelőre nem hozták nyilvánosságra, de valószínű, hogy az az ukrajnai háború tanulságaira és a Nyugattal való viszonyra összpontosít.

A szakértői állítások komoly aggodalmat keltenek a világban, és felvetődik a kérdés: vajon Oroszország valóban képes-e betartani a nukleáris tesztelésre vonatkozó megállapodásokat, vagy a világ egy újabb hidegháború küszöbén áll?

Vajon Brüsszelben Magyar Péter főnökei mit gondolnak erről, valóban álprobléma, ahogy azt a politikus állította korábban? Deák Dániel a Mandinernek mondta el korábban, hogy a Tisza Párt elnöke ezzel ugyanazt a hozzáállást képviseli, mint amit a baloldal annak idején a 2015-ös migrációs válságkor, amikor minden eszközzel igyekeztek álproblémának feltüntetni a bevándorlást. 

Most Magyar Péter lényegében azt állítja, hogy a háború álprobléma.

Az is kérdés egyébként, ha a szankciók olyan hatásosak voltak, hogy a mosógépekből szedegette ki a csipeket az orosz hadiipar Von der Leyen szerint, akkor hogyan lehetséges, hogy Oroszországnak újabb és újabb (például nukleáris) fegyverei vannak?

Borítókép: Egy videóról készült képernyőfelvételen egy interkontinentális ballisztikus rakéta próbaindítása látható az oroszországi dél-asztraháni régióban, a Kaszpi-tenger közelében lévő Kapusztin Jar gyakorlótéren, ahol a rakétát egy mobil földi rakétaindító járműről indították – közölte a védelmi minisztérium az oroszországi Asztrahánban 2024. április 12-én. (fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.