Szakértő: Az ukrán miniszterek már egy süllyedő hajóról menekülhetnek

Egymás után távoznak az ukrán kormány miniszterei. Legutóbb Dmitro Kuleba nyújtotta be lemondását. Horváth József biztonságpolitikai szakértő szerint a katonai vereségbe önmagát belehajszoló és korrupt ukrán kormány összeomlása maga alá temetheti Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, aminek vannak politikai jelei is. Az sem meglepő, hogy a minap Sorosék is egyeztettek az ukrán elnöki hivatal vezetőjével.

2024. 09. 04. 9:29
Volodimir Zelenszkij sajtótájékoztatón vesz részt a NATO-csúcstalálkozón a LITEXPO Litván Kiállítási és Kongresszusi Központban, Vilniusban, Litvániában 2023. július 12-én
Volodimir Zelenszkij sajtótájékoztatón vesz részt a NATO-csúcstalálkozón a LITEXPO Litván Kiállítási és Kongresszusi Központban, Vilniusban, Litvániában 2023. július 12-én. Fotó: Beata Zawrzel Forrás: NurPhoto/AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint arról korábban már lapunk is beszámolt, Kuleba előtt már benyújtotta lemondását több ukrán miniszter is a parlamentnek: Denisz Maljuszka igazságügyi, Olekszandr Kamisin, a stratégiai iparágakért felelős, valamint Ruszlan Sztrilec, a környezetvédelmi tárca vezetője. Dmitro Kuleba külügymniszter a fokozódó orosz csapások miatt a minap felszólította Ukrajna partnereit, hogy hagyják jóvá a nagy hatótávolságú csapásokat és használják légvédelmüket a légterük közelében. Gyakorlatilag fenyegető szavakat használt a tárcavezető.

A lapunk által megkérdezett szakértő szerint is a lemondásoknak vélhetően katonai okai lehetnek.

Horváth József (Fotó: Éberling András)

A kurszki támadással az ukrán politikai vezetés szembemenve a katonai logikával, nem is tizenkilencre, inkább húszra húzott lapot. A külföldi támogatóknak és a hátországnak szerették volna demonstrálni, hogy az ukrán erők ütőképesek. A legjobban kiképzett tartalékos ukrán haderő orosz területeken történő előrenyomulása azonban egyfajta katlanra hasonlít, amelyben az oroszok módszeresen számolják fel a front más területein, például Pokrovszknál nagyon hiányzó ukrán haderőt.

– mondta el lapunknak Horváth József biztonságpolitikai szakértő.

– Ez egyfajta csapda, és az ukránok maguk is a gyenge orosz ellenállás ellenére is csak lassan haladnak előre, mintegy félve a lehetséges következményektől, folytatta a szakértő. Ha az oroszok Pokrovszk városát belátható időn belül elfoglalják, akkor Ukrajna logisztikai rendszere sérül, ami magával vonhatja a front gyors, radikális összeomlását is – hangsúlyozta a szakértő.

Ezek a katonai kudarcok lehetnek okai az ukrán kormányban tapasztalt lemondási hullámnak. Ez hasonló lehet ahhoz a bizonyos süllyedő hajóhoz, ahonnan próbálnak menekülni, tette hozzá Horváth József. A már régóta köztudott ukrán kormányzati korrupciót is igazolhatja az ukrán miniszterek tömeges lemondása, hiszen egy esetleges összeomlás előtt ők magukat és vagyonukat is vélhetően szeretnék biztonságban tudni.

Az ukrán kormányzati átrendeződés kapcsán sokatmondó, hogy a közelmúltban az ukrán elnöki hivatal vezetője, Andrij Jermak a Soros családdal is találkozott. Az elnöki iroda hivatalos közlése szerint Jermak és Alexander Soros áttekintették az Ukrajnával kapcsolatos időszerű kérdéseket.

Sorosék rendszeresen felkeresik az ukrán államvezetés képviselőit – emlékeztetett a Kárpáti Igaz Szó.

Annak, hogy Jermak a Soros családdal tárgyalt, olyan üzenete van, ami már az ukrán elnökről is szól. Ez pedig az, hogy Zelenszkijt előbb-utóbb le fogják cserélni egy olyan emberre, aki az oroszokkal is tárgyalóképes, a Nyugat is elfogadja és az ukrán megújulás reményét tudja sugározni. Az Egyesült Államokban történő minden ilyen tárgyalás alapvetően erről a stratégiáról szól, tehát ne zárjuk ki, hogy az ukrán kormány kvázi összeomlása maga alá temetheti Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt.

– összegezte a szakértő.

Dmitro Kuleba 2020 márciusában, 38 évesen vette át az ukrán diplomáciai tárca vezetését, ezzel Ukrajna történetének legfiatalabb külügyminisztere lett. A politikus 2003-ban lépett diplomáciai szolgálatba. Tizenhárom évvel később, 2016-ban Ukrajna állandó képviselője lett az Európa Tanácsnál, 2019-ben pedig az európai és euroatlanti integrációért felelős miniszterelnök-helyettes lett Olekszij Honcsaruk kormányában.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij sajtótájékoztatón vesz részt a NATO-csúcstalálkozón a LITEXPO Litván Kiállítási és Kongresszusi Központban, Vilniusban, Litvániában 2023. július 12-én (Fotó: NurPhoto/AFP/Beata Zawrzel)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.