A Tisza Párt alkotmánysértést követett el, behódolt Brüsszelnek

Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász élesen kritizálta a Tisza Pártot az Európai Unió új migrációs paktumának megszavazásáért, amely szerinte sérti az Alaptörvényt és a magyar szuverenitást. A szakértő rámutatott: a magyar nép korábbi konzultációk és népszavazások során többször is elutasította a kötelező betelepítést, mégis, a Tisza Párt uniós képviselői a brüsszeli szolidaritási elv mentén támogatják a paktumot.

2024. 10. 25. 18:29
Magyar Péter és Manfred Weber
Magyar Péter és Manfred Weber Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az októberi második strasbourgi plenáris ülésszakon költségvetési ügyekben szavaztak az EP-képviselők, ennek részeként a Tisza Párt támogatta a hírhedt migrációs paktumot, amely egy kötelező kvótával bevándorlókat telepítene hazánkba. Ahogy arról lapunk is beszámolt, a Tisza Párt nevében Kollár Kinga képviselő ferdítéssel vádolta a Fidesz képviselőit a szavazások értelmezése kapcsán, ám kevés utánajárással könnyen ki lehetett deríteni, hogy pontosan mit szavaztak meg a tiszás képviselők. 

Ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány tudományos igazgatója szerint az a tény, hogy a Tisza Párt megszavazta az EU migrációs paktumát, nem csupán az Alaptörvény megsértését jelenti, hanem figyelmen kívül hagyja a magyar nép akaratát is. 

A Tisza Párt képviselőinek szavazata a migrációs paktum mellett teljesen szembe megy az Alaptörvénnyel és szellemiségével, hiszen annak XIV. cikke szerint idegen népesség nem telepíthető be Magyarországra

– hangsúlyozta Lomnici Zoltán. 

A szakértő szerint a paktum politikai támogatása figyelmen kívül hagyja a magyar alkotmány által biztosított szuverenitást. 

Ez az alkotmányos alapelv, hogy hazánk függetlensége és szuverenitása időtlen és elidegeníthetetlen, nem engedi meg, hogy bármilyen külső nyomás vagy uniós intézkedés kötelező betelepítést írjon elő Magyarország számára

– mondta Lomnici Zoltán.

Ifj. Lomnici Zoltán jogász, a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány tudományos igazgatója

 Rámutatott arra is, hogy a migrációs és menekültügyi paktum új kockázatot jelent a tagállamok szuverenitása számára, hiszen vagy a menedékkérők befogadását, vagy a költségek átvállalását teszi kötelezővé, így anyagilag is súlyos terhet ró a nemzetállamokra. Mint fogalmazott, 

„a paktum az alkotmányos elvek megsértése mellett olyan gazdasági kiadásokat is jelent, amelyek a magyar adófizetők vállát terhelik, elvonva a forrásokat az oktatásról, az egészségügyről és a munkahelyteremtő projektekről.”

A szakértő arra is emlékeztetett, hogy a magyar nép korábban már több alkalommal, például a 2016-os kvótanépszavazáson és a 2017-es „STOP Soros” konzultáció során is egyértelműen elutasította az illegális bevándorlást:

Az a 3,3 millió magyar állampolgár, aki érvényesen szavazott, 98,3 százalékban nemmel voksolt a betelepítési kvótára. A népszavazás bár konzultatív jellegű volt, világos és egyértelmű üzenetet hordozott. A magyar emberek nem kérnek a kötelező betelepítésből és az uniós migrációs politikából.

Ifj. Lomnici Zoltán a Tisza Párt EP-frakciójának szoros kapcsolatára is kitért az Európai Néppárttal és annak vezetőjével, Manfred Weberrel. Szerinte Magyar Péter, a Tisza Párt európai parlamenti képviselője, aki korábban élesen bírálta a mentelmi jogot, most Weber érdekei mentén cselekszik. 

Magyar Péter a mentelmi joga mögé bújva nem a magyar embereket képviseli, hanem Brüsszel elvárásait teljesíti. Ezzel nem csupán az ország szuverenitását sérti, hanem a népakarat ellen is cselekszik

– fogalmazott Ifj. Lomnici Zoltán, hozzátéve, hogy „a magyar alkotmány és a jogállamiság csak akkor tud érvényesülni, ha a magyar képviselők kiállnak a nemzeti érdekek mellett, nem pedig nemzetközi politikai érdekek szolgálatában cselekednek.”

A szakértő végül kiemelte, hogy a migrációs paktum megszavazása az Európai Néppártnak való behódolás és a magyar szuverenitás elárulása, amely ellen a magyar emberek minden egyes konzultáción, népszavazáson és kérdőíven nemet mondtak.

 

Borítókép: Magyar Péter és Manfred Weber (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.