Az új törésvonal: globalisták és patrióták

A múlt hétvégi cseh és osztrák választás kapcsán sokakban felmerült a kérdés: hogyan lehet, hogy a liberális Andrej Babis és az erősen jobboldali Osztrák Szabadságpárt is Orbán Viktor szövetségese, sőt közös európai pártcsaládban ülnek? Erre a magyarázat, hogy mára megváltoztak a politikai törésvonalak Európában, így már nem a jobb- és baloldali megosztottság a lényeges, hanem a globalista és patrióta törésvonal – mondta videóelemzésében Deák Dániel.

Forrás: XXI. Század Intézet2024. 10. 03. 14:53
Fotó: XXI. Század Intézet
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A XXI. Század Intézet vezető elemzője kiemelte: Magyarországon belül az Orbán Viktor vezette jobboldali szövetség tartozik a patrióta oldalhoz, míg a legújabban a rezsicsökkentést támadó Magyar Péter-féle ellenzék a globalista tábort erősíti.

Csehországban ugyan csak egy részleges szenátusi választást tartottak, azonban ennek kiemelt jelentősége van, ugyanis jövőre parlamenti választást is rendeznek, így egyfajta előfelmérőként is tekinthetünk a hétvégi eredményre. 

A mostani voksoláson az Orbán Viktorral egy európai pártszövetségben ülő Andrej Babis vezette ANO elsöprő győzelmet aratott, amely jó előjel az igazi sorsdöntő választásnak számító parlamenti választás előtt, ami Csehországban jövő októberben várható. 

Jelen állás szerint a parlamenti választáson Andrej Babis elsöprő győzelmet aratna, egy évig tehát még ki kell tartania ennek a lendületnek az áttöréshez

– mondta videóelemzésében Deák Dániel. A XXI. Század Intézet vezető elemzője azzal folytatta, hogy Ausztriában ugyanakkor parlamenti választást tartottak, amelyen az ugyancsak Orbán Viktorral szövetséges Osztrák Szabadságpárt győzedelmeskedett.

Az elemző egy érdekes fejleményre hívta fel a figyelmet az osztrák választási eredmények kapcsán: Ausztria nagyvárosaiban és a nyugati országrészben már minden ötödik ember más országban született, míg Bécsben ez az arány még brutálisabb: az osztrák fővárosban minden harmadik ember külföldi születésű, a választási eredményekből pedig világosan látszik, hogy azokban a tartományokban szerepelt a legjobban az Osztrák Szabadságpárt, ahol az őshonos osztrákok aránya a legmagasabb, míg ahol a külföldi bevándorlók aránya magas, inkább a baloldali pártok szerepeltek jobban. 

Ez az eredmény megerősíti mindazt, amire a magyar miniszterelnök már 2015 óta felhívja a figyelmet: a bevándorlással egyfajta szavazóimportot hajtanak végre a globalista politikai erők, ami most már a gyakorlatban is megnyilvánul

– mondta Deák Dániel.

Ugyancsak a globalista és patrióta törésvonal jellemző az Amerikai Egyesült Államokra, ahol egy hónap múlva tartanak elnökválasztást. Az állás igen kiélezett, szinte megjósolhatatlan a végeredményt, ugyanakkor az biztos az elemző szerint, hogy Magyarország számára a békepárti álláspontot képviselő Trump győzelme lenne a pozitív forgatókönyv, míg egy esetleges Kamala Harris-győzelem az eddigi hűvös viszonyt tartja majd fent az Amerikai Egyesült Államok és Magyarország között.

A globalista és patrióta küzdelem természetesen nemcsak a világpolitikában érhető tetten, hanem a belpolitikában is. Az elmúlt évtizedekben jobb- és baloldalról beszéltünk, így lehetett leírni a magyar belpolitikai megosztottságot. Ezt azonban meghaladta az idő, ma már az európai és az amerikai politika mellett a hazait is a globalista–patrióta törésvonal mentén lehet a leginkább jellemezni – fogalmazott. „Egy patrióta is lehet ugyanis liberális, baloldali vagy jobboldali egyaránt, a fő kérdés, hogy a nemzetállami érdekeket vagy a globalista szempontokat tartja-e elsőrangúnak. És ugyanez fordítva is igaz, a globalista politikai erők között is vannak jobboldaliak” – tette hozzá.

Ebből az irányból érthető meg a Magyar Péter-féle jelenség is – szögezte le, majd hozzátette: a megszólalásaiból, a politikai céljaiból egyértelműen látszik, hogy a globalista politikai oldalhoz tartozik. Az Európai Parlamentben támogatta Ursula von der Leyen újrázását, de legutóbb a például a rezsicsökkentésnek is nekimentek, mert féltik a multinacionális cégek profitjait. Új szereplők, azonban a lemez ugyanaz – szögezte le.

A héten elkezdődött őszi parlamenti szezon kapcsán elmondta: Orbán Viktor a héten a parlamenti beszédében világosan kijelölte, hogy mi a kormányzat célja. Ennek legfontosabb eleme a semleges gazdaságpolitika, ami szintén egy patrióta törekvés. Hazánk ugyanis nem horgonyoz le egyetlenegy tömb mellett sem, hanem a nemzeti érdekeket követve minden irányba nyit. Ezzel szemben a globalista politikai oldal, köztük Magyar Péter és pártja, kizárólagos nyugati elköteleződésben gondolkodik, amelyben hazánk szerepe  alattvalói szerep, ami követi a gyarmattartó mentalitást képviselő nyugati nagyhatalmak elvárásait – zárta a videóelemzését Deák Dániel.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: XXI. Század Intézet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.