Egy háborút elveszített Izrael

Egy évvel ezelőtt sokkolta Izraelt és a nyugati világot a Hamász palesztin terrorszervezet támadása. Az elmúlt évben azonban Izrael jelentős eredményeket ért el a zsidó állam biztonságának megszilárdítása érdekében, mondta lapunknak Horváth József, a Szuverenitásvédelmi Kutatóintézet igazgatója.

2024. 10. 07. 10:21
Az Al-Kasszam Brigádok, a Hamász palesztin ellenállási csoport fegyveres szárnya megsemmisíti az izraeli tankot, miközben füst száll fel az izraeli-gázai határ közelében a gázai övezetben, 2023. október 7-én
Az Al-Kasszam Brigádok, a Hamász palesztin ellenállási csoport fegyveres szárnya megsemmisíti az izraeli tankot, miközben füst száll fel az izraeli-gázai határ közelében a gázai övezetben, 2023. október 07-én. Fotó: Abed Rahim Khatib Forrás: Anadolu/AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2023. október 7-én, egy ünnepnapon a kora reggeli órákban rakétazáporra ébredtek az izraeliek, ezzel egy időben pedig a Hamász palesztin terrorszervezet harcosai behatoltak Izraelbe, megöltek mintegy ezerkétszáz embert, több mint kétszázat pedig túszként magukkal hurcoltak a Gázai övezetbe.

Az egy évvel ezelőtti brutális Hamász-támadás jól látható módon váratlanul érte Izraelt, az izraeli titkosszolgálatokat és fegyveres erőket is. Azóta egy olyan elmélyülő háború bontakozik ki a Közel-Keleten, ami alapvetően arról szól, hogy Izrael hogyan tudja a környezetében a biztonsági helyzetét megszilárdítani, és legalább középtávon a hasonló támadások lehetőségét megszüntetni

 – mondta Horváth József, a Szuverenitásvédelmi Kutatóintézet igazgatója.

Horváth József. Fotó: Éberling András

A szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy a támadás utáni időszak első hónapjaiban egy másik fontos történés is volt, jelesül az, hogy az Egyesült Államok megpróbálta Netanjahut a miniszterelnöki székből eltávolítani. Az izraeli kormány elleni destabilizációs törekvések azonban nem voltak eredményesek, sőt az elmúlt egy év során az izraeli kormány és a biztonsági erők is jelentős sikereket értek el, tette hozzá.

Egy nagyon fontos kérdés megoldatlan maradt, az a túszok helyzete, hangsúlyozta Horváth József.

A szolgálatok néhány túszt ki tudtak ugyan szabadítani, de a nagy részük vagy meghalt, vagy pedig még mindig a Hamász fogságában van élve vagy halva. 

Izraeli zászlókat és túszokról készült fényképeket hordozó tüntetők gyülekeznek az izraeli miniszterelnöki hivatal előtt 2024. október 7-én Jeruzsálemben
Izraeli zászlókat és túszokról készült fényképeket hordozó tüntetők gyülekeznek az izraeli miniszterelnöki hivatal előtt 2024. október 7-én Jeruzsálemben. Fotó: Anadolu/AFP Mostafa Alkharouf

– Mindeközben az elmúlt hetekben viszont azt látjuk, hogy Izrael nemcsak a Hamászt igyekszik felszámolni vagy az alapjait hosszú távon meggyengíteni, hanem a libanoni Hezbollahot is, amit jóval nagyobbnak gondoltunk mind katonailag, mind pedig Libanonon belül elfoglalt pozícióját illetően. Ehhez képest kiderült, hogy az izraeli titkosszolgálatok hosszú ideje mélyen beépültek a szervezetbe, és valószínűleg Iránon belül is nagyon jó pozíciókkal rendelkeznek, hiszen a Hamász vezetőjét is Teheránban robbantották fel emlékeztetett a szakértő.

A csipogókba rejtette bombák beindításától napjainkig látjuk, hogy a Hezbollah vezetőit milyen szisztematikusan iktatják ki, illetve vakították meg és tették süketté a terrorszervezet irányítórendszerét ezzel a lépéssel, ezáltal a következő évtizedekre szóló eredményeket tudnak elérni Izrael biztonsága szempontjából.

Világszerte tiltakozások zajlanak Izrael közelmúltban a palesztin néppel szembeni fellépései ellen
Világszerte tiltakozások zajlanak Izraelnek a palesztin néppel szembeni fellépései ellen. Fotó: Anadolu/AFP/Tayfun Coskun

Mindeközben viszont egy háborút elveszített Izrael, mutatott rá a szakértő. 

Ez pedig a tömegmédiában a közösségi hálózatokon való kommunikáció, hiszen ott egy újfajta antiszemitizmus erősödött meg. Ez az iszlámalapú, terrorizmust támogató szélsőbaloldali és muzulmán erőknek az összefogása Amerikában a keleti és nyugati partvidéken, az egyetemeken és Nyugat-Európában. Ezt a kommunikációs küzdelmet pillanatnyilag nem tudta még megnyerni Izrael.

– Az látható, hogy az amerikai kormányzat nem tudja lefogni az izraeliek kezét, próbálkoztak ezzel, de nem sikerült. Az amerikai politika jelenleg a közelgő elnökválasztással van elfoglalva, Izrael pedig ezt az időablakot igyekszik kihasználni és a maga javára fordítani összegezte a szakértő.

 

Borítókép: Az Al-Kasszam Brigádok, a Hamász palesztin ellenállási csoport fegyveres szárnya megsemmisít egy izraeli tankot, miközben füst száll fel az izraeli–gázai határ közelében a Gázai övezetben 2023. október 7-én (Fotó: Anadolu/AFP/Abed Rahim Khatib)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.