Kijev olyan helyzetbe került, ahonnét nincs visszaút

Zelenszkij ötpontos győzelmi terve katonai és diplomáciai elemeket tartalmaz, de a békekötésre hajlandóságot mutató kijevi vezetés mintha nem érzékelné a realitásokat, mondta el lapunknak Somkuti Bálint biztonságpolitikai szakértő.

2024. 10. 13. 12:18
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök 2024. október 11-én távozik Ferenc pápától (Fotó: AFP)
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök 2024. október 11-én távozik Ferenc pápától (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zelenszkij ukrán elnök elment ugyan az Egyesült Államokba, hogy a nagy reményekkel beharangozott győzelmi tervét bemutassa, azonban az vegyes fogadtatásban részesült, sőt a Kijev által nagyon várt ramsteini találkozó is elmarad.

Zelenszkij szerint a terv célja Putyin orosz elnök rákényszerítése egy méltányos békemegállapodásra Ukrajna tűzerejének növelésével, többek között több fegyver kérésével és a nagy hatótávolságú rakétacsapásokra vonatkozó korlátozások feloldásával. Ahogy arról a lapunk korábban beszámolt, Ukrajna elnöke nem zárja ki, hogy Oroszország képviselői részt vegyenek a második békecsúcson. Az ukrán elnöki hivatal vezetője, Andrij Jermak elmondta, csak Vlagyimir Putyinnal tiltottak a személyes tárgyalások.

Az elmúlt napokban megjelent hírek, miszerint Ukrajna mégis tárgyalna a háború lezárásáról mindenképpen pozitív, de abból a szempontból kell értékelni ezeket, hogy mit tartalmazna ez a hajlandóság, mondta el lapunk megkeresésére Somkuti Bálint biztonságpolitikai szakértő.

Somkuti Bálint (Forrás: Somkuti Bálint/Facebook)

Mintha az ukrán vezetés nem érzékelné azt a realitást, ami időközben a csatamezőn és a diplomáciában kialakult. Egyrészt a váratlan és gyors lefújása a ramsteini találkozónak, illetve a sajtóból érkező hírek, amik szerint az amerikai vezetés nem egy ilyen típusú ajánlatot várt Zelenszkijtől és a folyamatosan csökkenő nyugati támogatás Kijev irányába mind abba az irányba mutatnak, hogy jelentős mértékű változásra és változtatásra lenne szükség az ukrán vezetés részéről.

– mutatott rá a szakértő.

Ez nem történik meg, Zelenszkij pedig belemanőverezte magát egy olyan helyzetbe, ahonnan nagyon nehéz visszajönni, tette hozzá Somkuti Bálint.

A szakértő szerint az ukrán nacionalisták számára elfogadhatatlan lenne bármilyen ukrán terület feladása, azonban a csatamezőn való realitás és a diplomáciában történt változások miatt ez egyre inkább kevésbé tűnik kivitelezhetőnek, hangsúlyozta.

Jermak előlép?

Régi, de meg nem erősített információ, hogy Volodimir Zelenszkij csak arca az eseményeknek, de a valódi döntéseket nem ő hozza, mondta a szakértő. 

Andrij Jermak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kabinetfőnöke és David Lammy (J) brit külügyminiszter beszél egymással az ENSZ Biztonsági Tanácsának Ukrajna és Oroszország közötti konfliktusról szóló ülésén az ENSZ New York-i székházában szeptember 24-én (Fotó: AFP/Bryan R. Smith)

Tény az, hogy Andrij Jermak egyre többször jelenik meg ezen e területen és lehet, hogy tényleges szerepet is fog kapni egy esetleges békekötésben, ugyanis Zelenszkij határozatban tiltotta meg saját magának, hogy Putyinnal tárgyaljon, valakinek viszont tárgyalnia kell.

Mivel az orosz vezetésben nem várható változás, az ukrán vezetésben kell változásnak lennie, de erről nagyon keveset tudunk, így ezek csupán feltételezések egyelőre, tette hozzá.

Megváltozhat a győzelmi terv?

A szakértő arról is beszélt, hogy szavakban Kijev nagyon határozottan kiállt amellett, hogy ő kész a békére, de a saját feltételei mellett. 

A gondot az jelenti, hogy a feltételek ilyenfajta diktálását a csatamezőn elért eredményekkel szokás alátámasztani és a logika is ezt diktálja.

– Onnantól kezdve, hogy a kurszki betörés egyre inkább egy csapdává kezd hasonlítani és onnantól kezdve, hogy folyamatosan veszít területeket az ukrán hadsereg, a toborzás pedig már Kijevet is elérte az mind-mind abba az irányba mutat, hogy Ukrajna egyre nehezebben tudja fenntartani a harci cselekményekben a védekező pozícióját is, tette hozzá.

Mindezeket figyelembe véve az összes ilyen elképzelés, amit az ukrán vezetés dédelget, az csak akkor válhat valóra, ha ezt harctéri sikerekkel is alá tudják támasztani, ez pedig egyre kevésbé kivitelezhető.

– összegezte Somkuti Bálint.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök 2024. október 11-én távozik Ferenc pápától (Fotó: AFP)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.