Nukleáris teszteket hajt végre az Egyesült Államok – Biden készül valamire

Oroszország, az Egyesült Államok és Kína az elmúlt években új létesítményeket épített és új alagutakat ásott nukleáris kísérleti telephelyein.

2024. 10. 19. 13:50
Illusztráció
Illusztráció Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok úgynevezett szubkritikus nukleáris tesztek végrehajtását tervezi Nevadában, erről az amerikai Nemzeti Nukleáris Biztonsági Hivatal (NNSA) számolt be. A hivatal rámutatott, hogy a tesztek helyszínén egyedülálló berendezésekkel rendelkeznek a vonatkozó szubkritikus kísérletekhez. Ezek nem teljes értékű nukleáris tesztek, így nem sértik az egyezményt, amelyről Washington és Moszkva az 1990-es években állapodott meg –emlékeztet a Lenta orosz hírportál.
 

Hivatalos adatok szerint az Amerikai Egyesült Államok 1945–1992 között összesen 1054 nukleáris kísérleti robbantást hajtott végre; többségüket Nevadában és a Marshall-szigeteken. További teszteket Alaszka, Colorado, Mississippi, Nevada és Új-Mexikó államokban, illetve a Csendes- és az Atlanti-óceán légterében végeztek. 1992 óta az Amerikai Egyesült Államok nem hajtott végre nukleáris kísérleti robbantásokat, csak szubkritikus teszteket, amelyekben láncreakció nem indul el.

Emlékezetes, október elején Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes azt mondta, hogy amennyiben az Egyesült Államok újrakezdené a nukleáris kísérleteket, az Oroszországi Föderáció annak megfelelő válasszal reagál majd. Azt is kommentálta, hogy Oroszország 2023 novemberében visszavonta az átfogó atomcsendszerződés ratifikálását, mivel „Moszkvának elfogyott a türelme”.

Oroszország, az Egyesült Államok és Kína az elmúlt években új létesítményeket épített és új alagutakat ásott nukleáris kísérleti telephelyein – derül ki a CNN által megszerzett műholdfelvételekből. A három üzem közül az egyiket Kína üzemelteti Hszincsiangban, egyet Oroszország egy északi-sarkvidéki szigetcsoporton, egyet pedig az Egyesült Államok a nevadai sivatagban. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.