Szereptévesztésben Litvánia külügyminisztere

António Guterres ENSZ-főtitkár oroszországi látogatása diplomáciai vihart kavart. Litvánia külügyminisztere keményen bírálta a főtitkár döntéseit, és nyíltan felvetette lemondásának lehetőségét. A nemzetközi közösség megosztott, miközben az ENSZ hitelessége forog kockán az orosz-ukrán konfliktus kezelésében.

2024. 10. 26. 14:12
Gabrielius Landsbergis, Litvánia külügyminisztere
Gabrielius Landsbergis, Litvánia külügyminisztere Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

António Guterres ENSZ-főtitkár részvétele a kazanyi BRICS-csúcstalálkozón, valamint távolmaradása az ukrajnai békekonferenciáról súlyos diplomáciai feszültséget okozott. A kevesebb mint hárommilliós Litvánia szereptévesztésen lévő külügyminisztere Gabrielius Landsbergis éles kritikát fogalmazott meg.

Vlagyimir Putyin orosz elnök (jobbra) üdvözli Antonio Guterrest, az ENSZ főtitkárát a BRICS-csúcstalálkozó alkalmával tartott kétoldalú találkozójukon Kazanyban 2024. október 24-én.
Vlagyimir Putyin orosz elnök (jobbra) üdvözli Antonio Guterrest, az ENSZ főtitkárát a BRICS-csúcstalálkozó alkalmával tartott kétoldalú találkozójukon Kazanyban 2024. október 24-én (Fotó: AFP)

Guterresnek el kell ismernie tévedését és vállalnia kell a felelősséget azért, hogy nem vett részt az ukrajnai békecsúcson Svájcban, valamint hogy most ellátogatott a körözött háborús bűnös Putyinhoz, és ölelkezett vele és cinkosával, Lukasenkával

– hangsúlyozta Landsbergis egy sajtónyilatkozatban.

A litván külügyminiszter nem állt meg a kritikánál, hanem egy lépéssel tovább ment, amikor kijelentette: Guterrest már nem tekintik tisztességes közvetítőnek, „és ha úgy döntene, hogy lemond, biztosan nem mi lennénk azok, akik lebeszélnék erről”. Ez a kijelentés precedens nélküli a diplomáciai körökben.

Az ENSZ-főtitkár a 16. BRICS-csúcstalálkozón vett részt Kazanyban, ahol találkozott Vlagyimir Putyinnal és Aljakszandr Lukasenkával is. Beszédeiben Guterres kiemelte az igazságos béke biztosításának szükségességét Ukrajnában, az ENSZ alapokmányának megfelelően. Azonban kritikusai szerint ezek a kijelentések üresek, ha nem társulnak hozzájuk konkrét lépések.

Az ENSZ-főtitkár döntései nem csak Litvániában váltottak ki negatív reakciókat. Több nyugati diplomata is aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Guterres látogatása Oroszországban legitimitást adhat Putyin rendszerének, miközben az országot továbbra is szankciók sújtják az Ukrajna ellen indított invázió miatt.

Borítókép: Gabrielius Landsbergis, Litvánia külügyminisztere (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.