Műemlékek ebek harmincadján

Még ebben a hónapban elkezdődhet az Andrássy út 83—85. szám alatti, öt éve leégett, ideiglenes tető védelme alatt álló műemlék épület teljes körű felújítása. A beruházó elsőként a hiányzó harmadik emeletet építi meg, majd műemléki igénnyel rekonstruálja a világörökség területén álló védett ingatlant. Várhatóan 2021-ben adják át az épületet. A többszörös védelem alatt álló köröndi házak leharcolt állapota a bonyolult tulajdonviszonyokkal és a pénzhiánnyal magyarázható.

Szilléry Éva
2019. 04. 03. 7:04
null
Eredeti formájában kell visszaállítani a nyílászárókat, a homlokzati díszítő elemeket, a lépcsőkorlátokat, a kéményfejeket és a párkányzatokat Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hosszas tortúra után eldőlt a Kodály körönd kiégett épületének sorsa: még 2017 decemberében a Kodály Koncepció Kft. pályázott az önkormányzati tulajdonban lévő kilenc albetét megvásárlására, valamint a teljes műemlék épület felújítására. A szóban forgó kilenc lakás a kiégett harmadik emeleten volt, így azokat az alapokról húzza majd fel a befektető, aki azt is vállalta, hogy 2021. március 7-ig elkészíti az épület átfogó felújítását.

Az építési engedély idén március közepe óta jogerős, jelenleg a munkálatok megkezdéséhez szükséges egyéb engedélyek beszerzése zajlik, tehát nincs akadálya, hogy ebben a hónapban megkezdődjenek a felújítási munkálatok az ingatlanon. A védőtetőt szakaszosan bontják el, a nyár végére láthatóvá válik a harmadik emelet feletti új betonfödém.

Emlékezetes, hogy 2014 júliusában a szóban forgó műemlék épület harmadik emelete kigyulladt, a tetőtérrel egyetemben teljesen megsemmisült a tűzben, a ház pedig életveszélyessé vált. A 92 lakásos ingatlanból minden lakónak ki kellett költöznie. Aki arra igény tartott, annak Terézváros önkormányzata bérletidíj-támogatással biztosított átmeneti otthont. A ház lakhatási tilalmát 2016 decemberé-­ben oldották fel. Ma tizenöt lakás lakott az épületben és egy étterem üzemel, utóbbi már a tűzeset után fél évvel meg tudta nyitni Szív utcára nyíló üzletét. Több mint 120 éves történetében egyszer már kiégett az ingatlan: egyes folyóiratok arról számolnak be, hogy 1929-ben tűz pusztította el a tetőszerkezetet.

A megújításra váró épület kálváriája sokkal régebbre mutat, hiszen már az ezredfordulón komoly tervek születtek az átalakítására, amelyekről sokáig az utcafront felé táblák is hírt adtak. A kivitelező többszöri átalakuláson esett át, a pénzügyi válság következtében és hitelező hiányában kiszállt a tetőtér felújításából – amellyel egyidejűleg rendbe tette volna az egész épületet –, a magára hagyott palota pedig a körülmények rabja lett.

A Kauser József tervezte ingatlan, az úgynevezett Vasutas-ház az Andrássy út születésekor épült, 1885 óta ékesíti a sugárutat. Az építészek a különleges, franciás, négy körcikkelyre osztott tér gyöngyszemének tartják. Az előkertes, cour d’honneur -ös (díszudvaros) négy lakóház közül a neoreneszánsz házat éppen a tűznek áldozatul esett tornyos tetőzete, valamint a manzárdablakos sziluettje miatt ítélik kiemelkedőnek a szakemberek.

Eredeti formájában kell visszaállítani a nyílászárókat, a homlokzati díszítő elemeket, a lépcsőkorlátokat, a kéményfejeket és a párkányzatokat
Fotó: Bach Máté

A hamarosan megkezdődő munkálatokat speciális műemlékvédelmi előírások szerint kell kivitelezni: többek között eredeti formájukban kell visszaépíteni a nyílászárókat, a homlokzati díszítőelemeket, a lépcsőkorlátokat, a kéményfejeket és a párkányzatokat. Az épület ugyanis nemcsak műemléki védelmet, de az Andrássy út részeként világörökségi védettséget is élvez, mindezek mellett döbbenetes, hogy közel öt évig mindössze ideiglenes tető fedte a házat.

De a körönd majd mindegyik épülete építészeti és művészettörténeti kincset rejt. A már rekonstruált, 87–89. szám alatt működik a Kodály Zoltán Emlékmúzeum és Archívum, itt élt ugyanis a zenetudós a feleségével, de ebben a házban lakott az ötvenes évektől Barcsay Jenő festőművész is. A Vasutas-házzal szemben, a sugárút túloldalán található neoreneszánsz épület megkopott, aranyozott sgrafittói Székely Bertalan keze munkáját dicsérik. Az utóbbi ház kovácsoltvas kerítése is említésre méltó. De mind a négy körcikkely palotájának előkertje előtt parkos tér nyílik meg, közepén nagynevű szobrászok munkáival: Balassi Bálintot, Szondy Györgyöt, Zrínyi Miklóst és Vak Bottyánt idéző alakokkal.

Mégis, mi lehet a magyarázata, hogy amikor az Andrássy út palotái sorra megújulnak, a többszörös védelem alatt álló köröndi ingatlanok ebek harmincadjára jutva, életveszélyes állapotban várnak a felújításra?

A helyzet részben a tulajdonviszonnyal, másrészt a pénzhiánnyal magyarázható. Tudniillik a szóban forgó négy köröndi épület háromféle tulajdonosi struktúrában működik: a már megújult Kodály-ház és a Vasutas-ház jelentős önkormányzati tulajdonhányaddal rendelkező társasházak, felújítási alapjuk pedig aligha elegendő teljes körű rekonstrukcióra, nem beszélve a műemléki megújítást igénylő befektetés költségeiről. A sgraffitós ház állami tulajdon, az Andrássy út 92–94. pedig teljes egészében társasház és magántulajdon. Csak remélni lehet, hogy a Vasutas-ház rekonstrukciója felkelti majd a befektetők érdeklődését, és a még parlagon heverő két palota és a körönd teljes újjáépítésének ideje is elérkezik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.