Paradicsom vagy börtön?

Reneszánszát éli a nemrég még szinte szitokszóként használt panel, manapság az egyik legjobban keresett ingatlan a házgyári lakás.

Gőz József Miklós
2019. 08. 05. 7:03
null
Hatvanéves történetük során sokat változtak az épületek Fotó: Balázs Attila Forrás: MTI/Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Reneszánszát éli a nemrég még szinte szitokszóként használt panel, manapság az egyik legjobban keresett ingatlan a házgyári lakás. Az előregyártott elemek nélkül sem keleten, sem nyugaton nem tudták volna megoldani a tömeges lakásépítést. A panelről magáról s hatvanéves történetéről nyílt szombaton részben interaktív tárlat a debreceni Modem Modern Kortárs és Művészeti Központban.

A panel – Lét, közösség esztétika – a lakótelepek hatvan éve elnevezésű kiállítás részbeni interaktivitása azt jelenti, hogy a megnyitóra felkérték a leendő látogatókat: hozzanak magukkal fotókat a paneles épületekről, a házgyári lakások mindennapjairól. Debrecenben mintegy 30 ezer ilyen lakás van, amelyben közel százezer ember – a városlakók majdnem fele – él.

Hatvanéves történetük során sokat változtak az épületek
Fotó: MTI/Balázs Attila

A fényképekkel, pendrive-okkal érkezők szerint panelben élni egyáltalán nem olyan sivár, mint mondjuk a tágasabb családi házak lakói gondolják. Például a távfűtés egészen más, mint nap mint nap befűteni s a kazánt táplálni. Igaz, az ilyen lakásokból álló lakótelepeken nem is építészeti, hanem szociológiai problémák (elmagányosodás, bezártságérzés, a kapcsolatok redukálása) jelentkeztek, már a hatvanas években.

Ezek is szóba kerültek a megnyitón rendezett kerek-asztal-beszélgetésen (Mi is az a panelség?), amelyet Golda János és Horváth Péter Ybl-díjas építészek, Czibere Ibolya, a Debreceni Egyetem intézetvezetője és Berta Erzsébet irodalomtörténész tartott. A kutatók azt javasolják, hogy a panellakók ne hagyják, hogy elszigetelődjenek, ápolják új és régebbi kapcsolataikat. Szó esett arról is, hogy a panelházak is sokat fejlődtek történetük során, kialakításuk esztétikusabb, változatosabb lett (egyre inkább a nyugaton is épített Larsen-Nielsen házgyári épületekhez hasonlítottak). A kiállítást november 17-ig lehet megtekinteni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.