Szétszakított érzelmi kötelékek

Bár Böszörményi Zoltán idén megjelent kisregénye a kortárs irodalom egyik legszívszorítóbb könyve, mindenkinek ajánlom.

B. Orbán Emese
2019. 08. 14. 10:39
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Böszörményi Zoltán idén megjelent kisregénye azt a döbbenetes kelet-közép-európai jelenséget dolgozza fel, hogy a Nyugat-Európába tömegesen áramló vendégmunkások otthon hagyják a gyerekeiket, nagyszülők, ismerősök, néha bérszülők gondjaira bízva. Az egész régió tragédiája sejlik fel a főszereplő kislány vallomásában. A szétszakított érzelmi köteléket semmi nem pótolhatja, és a lassan mindenkinek teherré váló, egyfolytában édesanyja után sóvárgó gyerek sorsa nem lehet más, csak az, ami itt is bekövetkezik.

A kisregényt még kéziratban olvastam, rá­adásul tavaly karácsony előtt pár nappal, így még inkább megfogta a lelkem. Hadd idézzek abból, amit akkor írtam a szerzőnek: „Nagyon tetszett a regényke. Letehetetlen. Nemcsak a történet miatt, hanem mert annyira olvasmányos, gördülékeny, végig feszes. Szépen kapcsolódnak egymásba a váltások, nincs zavar, nincs logikátlanság. Nincs túlírva, túlbeszélve. Sehol nem hatásvadász, úgy tárgyilagos, hogy közben szomorú témája ellenére is élvezet olvasni. És ami fontos: végig hiteles. Hiteles a vége is. Maga a jelenség tragikus. 2016 nyarán riportúton jártam Erdélyben és meglátogattam egy ismerősömet, aki a Kézdivásárhely melletti Albison (a szülőfalujában) él és tanít. Ő mondta volt el, hogy a faluban majdnem csak idősek és a gondjaikra bízott gyerekek vannak. Gyakorlatilag képtelen bármilyen normális, eredményes munkát végezni az iskolában, mert a gyerekek vagy magukba roskadtak, vagy hiperaktívak, kezelhetetlenek. A nagyszülők, idős rokonok széttárják a karjukat, hárítják a felelősséget. És ami megdöbbentett, Natália is azt mondta, szó szerint: a gyerekek belepusztulnak a sóvárgásba.” A művet Rimóczi László a minap úgy ajánlotta az Irodalmi Jelenben, mint „Kötelező olvasmány lelépni készülő anyáknak”.

Bár a kortárs irodalom egyik legszívszorítóbb könyve, mindenkinek ajánlom.

Böszörményi Zoltán: Sóvárgás, Előretolt Helyőrség Íróakadémia, 2019.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.