Visszajöttek, itt vannak mind

Ha az ember elmegy a kedvenc éttermébe, akkor általában ugyanazokra a megszokott és megszeretett ízekre vágyik, és csak különleges napokon tudják elcsábítani egy-egy újdonság megkóstolására.

2019. 10. 31. 6:55
null
A film akciójelenetei nagyon látványosra sikeredtek Fotó: Fórum Hungary
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha az ember elmegy a kedvenc éttermébe, akkor általában ugyanazokra a megszokott és megszeretett ízekre vágyik, és csak különleges napokon tudják elcsábítani egy-egy újdonság megkóstolására.

Pontosan így vannak ezzel a műfaji filmek nézői is, szeretik, ha a megszokott és megszeretett történetüket hallják újra és újra, kis módosításokkal. Gyerekként is ez volt: azt szerettük a legjobban, ha ötszázadik alkalommal is ugyanazt az esti mesét halljuk, persze nem felolvasva, hanem úgy, ha apa vagy anya fejből, kis módosításokkal mesélte.

Valljuk be végre, hogy így vagyunk ezzel akkor is, amikor a Terminátor-szériát nézzük. Hasonlatunknál maradva a Terminátor: Sötét végzet nem ünnepnap, amikor valami újat kap az ember, hanem olyan hétköznap, amikor a megszokott ízeknek is örülni szoktunk.

A film akciójelenetei nagyon látványosra sikeredtek
Fotó: Fórum Hungary

A Terminátor 2. – Az ítélet napja eseményei után játszódik az új rész története. Sokak szerint a második rész még az elsőnél is látványosabbra sikeredett, amit nem is olyan régen újítottak fel digitálisan.

Néhány mozi a legújabb rész bemutatója kapcsán műsorra is tűzte, hogy fel lehessen frissíteni, mi történt Sarah Connorral (Linda Hamilton játssza emlékezetesen), mielőtt megjelenik ebben a részben, semlegesít egy terminátort, majd kijelenti, amit inkább Arnold Schwarzenegger (T–800) szájából szeretünk hallani: Visszajövök. És tényleg visszajöttek, itt vannak mind, csak Linda Hamilton és Arnold ­Schwarzenegger öregedett meg némileg, több lett a ránc, a szarkaláb, de az alkotók egy csöppet sem törekedtek arra, hogy elfedjék a valóságot, az élet rendjét.

A film egyik legkedvesebb jelenete, amikor a T–800-as felvenné a híres napszemüvegét, aztán meggondolja magát. Annak idején a robotszemet akarta takarni, most a szarkalábakat nem akarja egy belenyugvó félmosoly kíséretében.

Úgy tűnik, mintha Schwarze­negger nagyon élvezné a játékot, mert a T–800-as a filmben megtanult emberként élni, így végre megjelenhet az arcán némi érzelem is, és ez a szerepe sokkal több lehetőséget biztosít a színészi játékra, mint az eddigiek.

Tim Miller, aki a Deadpool című kultuszfilmet is rendezte, jegyzi ezt az alkotást, bár annak ellenére, hogy az akciójelenetek nagyon látványosra sikeredtek, szinte egyáltalán nem érződnek Miller kézjegyei, ami sajnálatos.

Az viszont úgy látszik, Hollywoodban egyre inkább tendencia, hogy férfi már soha többé nem mentheti meg a világot, itt is három nő és egy T–800-as küzd az emberiség túléléséért. Persze sokszor elhangzik az is, hogy „John emlékére”, aki persze már nincs sehol. Valószínűleg küldeni kellene egy Terminátort Hol­lywoodba, hogy mentse meg a férfiakat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.