Az örmény brutalista építészetről nyílt kedden fotókiállítás a Mai Manó Házban

Forrás: MTI2020. 01. 28. 21:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az örmény brutalista építészetről nyílt kedden fotókiállítás a Mai Manó Házban, amelynek idei programjai között a francia fotóművészek kiemelt szerepet kapnak – hangzott el a keddi kiállításmegnyitón.

A március 8-ig látható, Az egy álom anatómiája címet viselő tárlaton a német származású képzőművész, Katharina Roters a kétezres évek óta a kaukázusi országban készített alkotásai láthatóak. A fotók megmutatják a szovjet szocialista korszak alatti és a rendszerváltás utáni urbanisztikai törekvéseket is.

Katharina Roters egy metaszkennelésnek nevezett munkamódszert dolgozott ki, amelynek segítségével a különböző ideológiák lenyomatait térképezi fel, illetve dokumentálja, osztályozza és analizálja őket. Az ország átmeneti szövetét vizsgálva a művész megfigyelte és dokumentálta az örmény városokat ma is formáló sajátosságokat és ellentmondásokat, amelyekben nemzeti vágyálmok, technikai haladás, kulturális örökség, átírt építészeti és térbeli kódok alakítják a természeti és városi tájak folyamatosan változó képét.

Baki Péter, a Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház ügyvezető igazgatója tájékoztatást adott az idei év kiemelkedő kiállításairól. Az egyre jelentősebb budapesti idegenforgalom miatt növekvő igény mutatkozik arra, hogy a külföldi vendégek a klasszikus, világhírű magyar fotóművészek alkotásait megismerhessék, ezért a nyári turistaszezon alatt kiállítást szerveznek ebben a témában.

Mint elmondta, augusztus 21-én az elfeledett 19. századi francia monográfusok alkotásaiból, októberben pedig Robert Doisneau francia fotóművész, az utcai fotózás egyik jeles képviselőjének műveiből nyílik kiállítás. A művész magyar szempontból különösen érdekes, mivel munkájára nagy hatást gyakorolt André Kertész és Brassai (Halász Gyula) is.

Katharina Roters 1969-ben született Kölnben. A Düsseldorg Művészeti Akadémia festészet karának elvégzése után első fotóprojektjét az örmény fővárosban készítette. 2014-ben a Magyar kockák (Hungarian Cubes) című könyvét a Német Építészeti Fórum és a Frankfurti Könyvvásár Építészeti Könyv Díjával tüntették ki. A kötet a magyarországi vidéki házak, a Kádár-kockáknak is nevezett épületek díszítőművészetét mutatta be.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.