Díjat hozott a rejtőzködő

A Magyar Mozgókép Szemlén a legjobb ismeretterjesztő film díját Mosonyi Szabolcs rendező-operatőr és Bagladi Erika forgatókönyvíró-producer Vad erdők, vad bércek című alkotása nyerte.

B. Orbán Emese
2020. 03. 09. 10:57
null
A természetfilm különleges technikai megoldásokkal készült képsorai lélegzetelállítóan látványosak és részletgazdagok. A képek forrása: Pannónia Entertainment Fotó: Pannónia Entertainment
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemrég véget ért Magyar Mozgókép Szemlén a legjobb ismeretterjesztő film díjára 11 alkotást jelöltek. A rangos elismerést Mosonyi Szabolcs rendező-operatőr és Bagladi Erika forgatókönyvíró-producer legújabb filmje, a Vad erdők, vad bércek című alkotásának ítélte titkos szavazásán a filmakadémia. Az ismeretterjesztő filmek műfaja egyre erősebb itthon, az Északi-középhegység vadregényes erdőségeit és élővilágát látványos képsorokon bemutató film olyan alkotásokat előzött meg, mint a szintén méltán népszerű, Bud Spencernek emléket állító Piedone nyomában (rendező-producer Király Levente) vagy a Horthy Miklós egyetlen gyermekének elrablását feldolgozó Nicky, a másik fiú (rendező Borsody István, producer ­Skrabski Fruzsina).

Mosonyi Szabolcs 2002 óta jegyez operatőrként és rendezőként természetfilmeket, a 2011-ben megjelent Vad Magyarország készítésében operatőrként vett részt. Az elmúlt években kimagasló látványvilágú magyar természetfilmeket láthattunk a Mosonyi Szabolcs–Bagladi Erika alkotópárostól: Vad Szigetköz – A szárazföldi delta (2013), Vad Kunság – A Puszta rejtett élete (2016), Vad Balaton (2017).

A Vad erdők, vad bércek – A fantom nyomában a WWF Magyarország ajánlásával március 26-tól kerül a hazai mozikba. A lélegzetelállító, látványos és részletgazdag képsorok különleges technikai megoldásokkal készültek, a 4K-s felvételeket felvonultató szélesvásznú természetfilmben az avarszinttől a lombkoronáig tárul fel a nézők előtt a bemutatott terület változatos növény- és állatvilága.

A hazai vadvilágban nemrég ismét feltűnt a hiúz, amely rendkívül nehezen fotózható rejtőzködő életmódja miatt. Ő a „fantom”, az ő nyomait kutatják, és közben feltárul az erdő többi lakójának élete is. A Kárpátok és az Alföld között húzódó különleges átmeneti zónában közel két éven át forgatott film alkotói stábja mindössze néhány főből állt, munkájukat a Bükki Nemzeti Park, a Duna–Ipoly Nemzeti Park, a Budakeszi Vadaspark és az Aggteleki Nemzeti Park szakemberei segítették.

A film az NMHH Médiatanács támogatásával, a Magyar média mecenatúra program keretében készült, zenéjéhez Mátyás Attila (Merkaba) magyar népzenei motívumokat is felhasznált, a narrátor Varga Gábor.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.