Meg kell előzni a vezetői abúzusokat

Színészek és a kulisszák mögött dolgozó színházi szakemberek írták alá azt a nyilatkozatot, amelyben az Eszenyi Enikővel összefüggésbe hozott hatalmi visszaélések kivizsgálását szorgalmazzák. Azt kérik, hogy szülessen protokoll az abúzusok megszüntetésére.

Szilléry Éva
2020. 03. 26. 12:34
RUDOLF Péter
A következő évadtól Rudolf Péter a Vígszínház igazgatója Fotó: MTI/Sóki Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mindenkori fenntartó által korábban elrendelt vizsgálat lefolytatását kéri nyilvános nyilatkozatban hatvannégy valamikori vígszínházi társulati tag. A színészekből, világosítókból, asszisztensekből, súgókból és egyéb dolgozókból összeállt közösség annak ellenére fontosnak tartja a helyzet felülvizsgálatát, hogy múlt héten Eszenyi Enikő igazgató a személyét ért hatalmi visszaélésekről szóló vádak miatt visszavonta igazgatói pályázatát, majd bejelentette, otthagyja a Vígszínházat. A nyilatkozattevők úgy vélik, hogy már nem Eszenyi Enikő személyéről van szó, hanem arról, hogy az általa gyakorolt agresszív vezetési módszer és a félelemben tartás többé ne történhessen meg a szakmában.

Mint írják, elengedhetetlen, hogy a vizsgálat eredményeit felhasználva, a szakmai szervezetek bevonásával egy olyan átfogó protokoll szülessen, amely elkerülhetővé, orvosolhatóvá teszi a munka során felmerülő abúzusokat. „Állítjuk, hogy a korábbi zaklatási ügyek után létrehozott munkáltatói intézkedések és protokollok nem állták ki az idő próbáját, azok néhány kivételtől eltekintve igazoltan nem működtek hatékonyan” – áll a nyilatkozatban. A petíció azt is kiemeli, hogy kiállásuk mögött nem politikai érdek, hanem morális és szakmai döntés áll. Ismert, a jelenlegi összefogást többször összefüggésbe hozták a közelmúltbeli történésekkel, vagyis a színházak finanszírozásáról szóló törvénymódosítással, amely ellen decemberben a budapesti színházak vezetőinek jelentős része demonstrált, a szakmában addig ünnepelt Eszenyi Enikő azonban nem vett részt a megmozdulásokban. Hevér Gábor, a társulat korábbi tagja, aki szintén Eszenyi igazgatói módszere miatt hagyta ott a társulatot, lapunk megkeresésére elmondta: az igazgatónő vádakat tagadó hozzáállása hívta életre az összefogást. Emiatt lett bátorságuk megszólalni a jelenlegi és a valaha volt tagoknak a vezetői abúzusokat illetően, de kiemelte, hogy fellépésüknek semmi köze nincs a politikában zajló financiális vitához.

A következő évadtól Rudolf Péter a Vígszínház igazgatója
Fotó: MTI/Sóki Tamás

„Aki élt már valaha elnyomásban és félelemben, az pontosan tudja, hogy sokáig tűrnek az emberek, ha alárendelt helyzetben vannak. Egyébként is nagyon ritka az ilyen kollektív összefogás. Egyszer azonban robban a helyzet, és a megfelelő pillanatban felszínre kerül az igazságtalanság. Azt szeretnénk, hogy mindez ne történhessen meg többé a szakmában, ezért nagyon lényeges a múlt felülvizsgálata” – magyarázta a színész. A nyilatkozat szerint a színházi szakma közös érdeke, hogy a művészi munkát oltalmazó jelzőrendszer mielőbbi felülvizsgálatának már most nekikezdjenek.

Mindeközben a fenntartó személye is változik, hiszen a színháztörvény módosításáról folytatott parlamenti vitán kedden eldőlt, hogy hét színház működtetési költségeit az állam állja majd, ezek közé tartozik a Vígszínház is.

Mint azt korábban megírtuk, Karácsony Gergely főpolgármester a következő évadtól Rudolf Pétert nevezte ki a színház igazgatójának.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.