Bács Ferenc és Róna Viktor

Mivel megszűnt a járványügyi veszélyhelyzet, a kulturális intézmények is megnyithatnak.

Magyar Nemzet
2020. 06. 20. 11:44
null
A kalandos életű táncos zseni Fotó: Féner Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mivel megszűnt a járványügyi veszélyhelyzet, a kulturális intézmények is megnyithatnak. Ennek megfele­lően jú­nius 24-től a szokásos nyitvatartási rend szerint fogadja látogatóit a Bajor Gizi Színészmúzeum. Egyúttal megnyílnak új időszaki tárlataik: a Herceg a vasfüggöny mögül című Róna Viktor-, valamint a Bács Ferenc-emlékkiállítás.

Nyolcvanhárom éves korában, 2019. április 16-án elhunyt az egyik legnépszerűbb színművészünk, Bács Ferenc. Halálának első évfordulóján kamarakiállítással idézik meg szokatlan pályafutását. Tizenhét, Marosvásárhelyen töltött esztendő után érett színészként települt át Magyarországra és vált az ország egyik kedvencévé. A színpadon ő volt Csehov Ivanovja, a Fáklyaláng Görgeyje, a My Fair Lady Higgins professzora. Kellemes modora, megjelenése, kulturált viselkedése, szép orgánuma film- és szinkronszerepeiben is érvényesült. Neve a fiatal generáció tagjai előtt sem cseng ismeretlenül, elég pusztán a Micimackó rajzfilm Tigrisére gondolni, az idősebbek a Klinika Brinkmann professzorának hangját őrzik emlékeik közt. A tárlat egy sokoldalú művésznek állít emléket.

A kalandos életű táncos zseni
Fotó: Féner Tamás

Róna Viktor (1936–1994) a magyar tánctörténet rendkívüli egyénisége. Életéről, roppant önfegyelemmel épített pályájáról soha korábban nem született kiállítás, részletes életrajzát sem írták meg eddig. A pesti kispolgári művész miliőből származó, idővel a világ legrangosabb művészei, politikai vezetői közt otthonosan mozgó Róna története, mint mondani szokás, kész regény. A kiállítás a táncos rendkívüli sorsát, mindössze ötvenhét megadatott életéve történetét beszéli el, értelmezi azt a maga korában, felvillantva fontos összefüggéseket. Róna gyerekkorát, tanulmányait, legfontosabb szerepeit, nemzetközi pályafutását gazdag fénykép- és dokumentumválogatás segítségével ismerhetjük meg. A tárlat szinte teljes egészében az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Táncarchívumának gyűjteményből tallóz, referálva a személyes emlékezetre, a művészi ön- és énképre is. A kurátorok partnerül hívták Róna életének fontos tanúit, kollégákat, barátokat: elsősorban az örök partnert, Orosz Adélt és a közeli barátot, Keleti Éva fotóművészt, akik elvállalták a kiállítás megnyitását. A tárlat alkalmából Róna Viktor alakját megörökítő kötet is megjelenik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.