Könyvdráma színpadon

A Trianon című előadással emlékezik meg a székesfehérvári Vörösmarty Színház a száz éve aláírt békediktátumról. Ma délután 16.31-kor a Vörösmarty Színház Facebook-oldalán online lesz elérhető az évad utolsó nagyszínpadi bemutatójából készült rendhagyó összeállítás.

Magyar Nemzet
2020. 06. 04. 7:50
null
A vád és a védelem tanúival elkezdődik egy közös gondolkodás a magyar nemzetet ért egyik legnagyobb sorscsapásról Forrás: Kiss László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Trianon – A Nemzetközi Törvényszék előtt címmel adták ki Sárosi István könyvdrámáját tavaly. Az orvos-író szerző könyvé­­ben a Nemzetközi Törvényszék szakértő jogászai megidézik és vallomásra bírják a béketárgyalás kulcs­szereplőit, és a viták közepette részletesen elemzik Magyarország évszázadokra visszatekintő történelmi felelősségét is a tragikus végkifejlet kialakulásában. Sárosi titkosítás alól feloldott parlamenti és diplomáciai jegyzőkönyvek, könyvtári és levéltári dokumentumok felhasználásával, objektíven és sokkoló erővel tárja fel a a trianoni tragédia külföldi kulcsszereplőinek kétes szerepét. Szikora János ebből a műből rendezte meg a Vörösmarty Színház ­Trianon című színdarabját. A nem mindennapi dráma valójában egy bírósági tárgyalás, ahol vád és védelem vonultatja fel azokat a tanúkat, akik segítségével elkezdődhet egy közös gondolkodás a magyar nemzetet ért egyik legnagyobb sorscsapásról, az első világháborút lezáró békediktátumról.

A vád és a védelem tanúival elkezdődik egy közös gondolkodás a magyar nemzetet ért egyik legnagyobb sorscsapásról
Fotó: Kiss László

Az aláírás után pontosan száz évvel, 2020. június 4-én Gáspár Sándor (a védelem képviselője) és Seress Zoltán (a vád képviselője) segítségével ráléphetnek arra az útra, amely a sorsfordító történelmi eseményhez vezetett. Az előadás nemcsak a hazánkat szétszabdalni akaró és szétszakító idegen erőkről szól dokumentarista hitelességgel, hanem a magyar politikai vezetés felelősségét is felveti. Egészen a mohácsi csata előtti rossz politikai döntésektől a 2004-es népszavazásig, amely bebizonyította, micsoda rombolást végzett a lelkekben a kommunizmus és a rendszerváltozás utáni liberális időszak.

A történelmi hűség ked­véért a darab az egyperces elcsendesülést követően 16 óra 31 perckor kezdődik a teát­rum Facebook-csatornáján. A rendhagyó összeállítást a Fehérvár TV is a műsorára tűzi ma este 20.30-kor, amely online is nézhető a www.fehervartv.hu oldalon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.