Az V. Bőköz Fesztivál programja garancia volt a kulturális élményekre

A megszokott családias hangulatban zajlott le az V. Bőköz Fesztivál a hét végén az Ormánság négy településén. Nehéz volt választani a napok és a programok között. Az viszont bebizonyosodott, amit Szolykóné Pfeifer Gabriella, Kémes polgármestere mondott még tavasszal a budapesti sajtótájékoztatón: a fesztivál programja biztos garancia a kulturális élményekre.

B. Orbán Emese – Csejk Miklós
2020. 09. 06. 20:41
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már a programfüzet kézhezvételekor a bőség zavarával küzdöttünk, és ez nem lehetett másként a fesztivál többi látogatójával sem. Többeket láttunk egy-egy eseményről kijőve megállni és vitatkozni a füzetke böngészése közben, hogy merre tovább, mi legyen a következő helyszín. Nagyon jó ötlet, és ez a fesztivál korábbi igazgatójának, Márta Istvánnak, de az újnak, Pataki Andrásnak is javára írható, hogy rengeteg volt az állandó, mindennap, illetve egész nap látogatható program, így például aki lekéste a HP udvarban immár hagyományosan szombaton 11 órától látogatható Szatyor Győző-tárlat megnyitóját, magát a kiállítást vasárnap estig megtekinthette, és Hoppál Péter országgyűlési képviselő, a fesztivál egyik alapítója, ötletgazdája készséggel bemutatta soron kívül is az érdeklődőknek az ormánsági képzőművész metszeteit és fafaragásait, amelyek a hagyományos életforma pusztulásának mementói. Sőt elmesélte azoknak a díszes ládáknak „szökrönyöknek” a történetét is, amelyek szintén a kiállítótérré avanzsált pajtában láthatók.

Fotó: a szerzők

Néhány portával arrébb bárki megtekinthette az Ormánság épített és gazdálkodási örökségének újra használatbavételét, ugyanis ott egy parasztház rekonstrukciója és ökológiai kert építése folyik. Bozsits József viszont nemcsak hogy minden kérdésre válaszolt, és a közösségi térré átépített istálló hófehér falára levetítette az ilyen volt, ilyen lesz fotó-összeállítást, hanem a tésenfai Kossuth utca 72.-ből a szaporcai Cifra Házba irányította a betérőket, ahol nemcsak meg lehetett kóstolni a hagyományos cigány konyha finomságait, hanem egymást követték az interaktív műhelyfoglalkozások, sőt egy Szaporcán gyűjtött mesével is megismerkedhettek az érdeklődők.

Mi már itthon elterveztük, hogy Gál Tamás felvidéki színművész három különböző helyszínre tervezett három különböző előadását mindenképpen megnézzük. Sajnos a járványhelyzet miatt a Komáromi Jókai Színház igazgatója nem tudott eljönni, így a Boka Színház alapítója, Boka Gábor ugrott be egy Petőfi- és egy Arany János-költemény előadásával.

Fotó: a szerzők

Boka Gábor remek érzékkel vonta be a Pál Zsolti Jazz- és kultúrkertjében szalmabálákon ülő közönséget a régi vásári komédiák stílusában előadott János vitéz produkcióba. Nem Petőfi szövege alapján, hanem mai, hétköznapi nyelven, temérdek nyelvi leleményt fölhasználva mesélte el a történetet. A közönséget úgy vonta be az előadásba, hogy közben a nézők személyiségét, ruházatát, gátlásosságát is figyelembe vette. A tanító jelleg igencsak hangsúlyos volt, az erkölcsi mondanivaló került a középpontba. Az előadás erősségéhez tartozott, hogy Boka a nézők fantáziájára bízta a kalandok sorának elképzelését, de egy-egy jelenetet szórakoztató festménnyel is illusztrált, ahogy azt régen a vásári komédiások is tették. Az előadás vége pedig a legszebb magyar mítoszokat idéző gondolattal fejeződött be. Boka Gábor ugyanis hangsúlyozta, hogy annyira szép pár volt János vitéz és Iluska, hogy ők lettek Tündérország uralkodói. Vagyis magyar királya és királynője van Tündérországnak, így ha oda vet bennünket a jó szerencse, akkor bizony semmiféle nyelvi nehézséggel nem kell megküzdenünk.

A szívet-lelket gyönyörködtető János vitéz után nem csoda, ha mindenki eldöntötte, hogy este a Boka Színház Toldi-előadását is megtekinti a következő helyszínen, vagyis a kémesi művelődési házban.

Fotó: a szerzők

A mesélés öröméről szólt Toldi Miklós történetének Boka-féle feldolgozása. Az előadás érdekessége itt is az volt, hogy Boka Gábor a saját szavaival, leginkább mai nyelven és mai tréfákkal tarkította mondandóját, a közönséget pedig inspirálta, hogy idézzenek Arany elbeszélő költeményéből. Az inkább idősebb emberekből álló nézők pedig boldogan mondták a Toldit, boldogan idézték fel a régen megtanult sorokat.

Vasárnap is volt minden szép és jó: a hagyományos gazdálkodást bemutató tanösvény bejárása szakvezetéssel, tánckoncert, interaktív játékos, mókás előadás kifejezetten gyerekeknek, sanzondélután és dzsesszest – és főleg felhőtlen jókedv és nyugodt kikapcsolódás.

Szeretjük a Bőköz fesztivált s üzenjük: jövőre, ugyanott!

Fotó: a szerzők

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.