A magyarság sikerességéért küzdőket díjazza a Batthyány család

– Minden évben egy-egy olyan férfinak és nőnek szánjuk a díjakat, akik a nemzetért, a közösségekért, a családokért, a magyar anyaföldért és hitért példamutató tevékenységet végeznek – mondta Batthyány-Schmidt Margit, a Magyar Batthyány Alapítvány elnöke. A Gróf Batthyány Lajos- és a Gróf Zichy Antónia-díjat idén először, október hatodikán adják át Budapesten a Batthyány-örökmécsesnél.

Pataki Tamás
2020. 10. 05. 7:24
null
Batthyány-Schmidt Margó, az alapítvány vezetője
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A történelmi családok, így a Batthyány is, a nemzet sarokkövei voltak, és ma is azok lehetnének. Csak rugalmasabbnak, nyitottabbnak kellene lenniük, és – alkalmazkodva a mai kor kihívásaihoz – értékőrző, ám modern, újító törekvéseket kellene felkarolniuk. Ahhoz, hogy építhessük a jelent, azaz aktív részesei lehessünk a jövő formálásának, elengedhetetlenül szükséges a múlt restaurálása, ezért törekednünk kell lezárni a máig élő történelemhamisítást – véli Batthyá­ny-Schmidt Margit.

Batthyány-Schmidt Margó, az alapítvány vezetője

A Magyar Batthyány Alapítványt 2016-ban Batthyány Ádám hozta létre az ősi, nemesi család jelmondatának gondolatiságát továbbörökítve: „Fidelitate et fortitudine – Hűséggel és bátorsággal”. Az alapítvány a történelmi család szellemi örökségét őrzi és közéleti szerepvállalásával népszerűsíti. Batthyá­ny-Schmidt Margit szerint az első lépés a múlt helyes megítélése, hiszen enélkül lehetetlen a jövőépítés, amelynek tudatos formálása már a fiatal generációk feladata lesz. A minta adott: kiváló elődeink emlékének őrzésére és szellemiségük továbbvitelére szervezeteket hozunk létre, díjakat alapítunk, amelyekből fájóan kevés van az országban. A 2016-ban alapított Magyar Batthyány Alapítvány sok célt tűzött ki maga elé: ezek között szerepel a kulturális ismeretek létrehozása és tudásmegosztása, a „tradinnováció”, illetve a generációk közötti párbeszédek tudatos generálása, moderálása is. – Tavaly megalapítottuk a Gróf Batthyány Lajos- és a Gróf Zichy Antónia-díjat, mellyel olyan közéleti személyiségeket kívánunk elismerni, akik Magyarország kiemelt társadalmi kihívásaira adtak példamutató válaszokat – hangsúlyozta Batthyá­ny-Schmidt Margit.

Barabás Miklós rajza Batthyány Lajosról
Fotó: Wikipédia

 

Az alapítvány elnöke szerint minden korszaknak megvannak a maga kihívásai, így a mi életünkben is akad számos olyan feladat, amelyekre példaértékű egyéni, lokális és globális válaszoknak kell születniük. Így volt ez a XIX. században is, amikor mártírhalált halt első felelős magyar miniszterelnökünk, Batthyány Lajos a nemzetét öntudatra és összefogásra, a polgári átalakulás vágyott útjára vezette. Önfeláldozó munkájában mindvégig társa volt felesége, gróf Zichy Antónia, aki a hazafias szellemben és a hajthatatlanságban szolgált mértékül minden magyar számára.

Barabás Miklós rajza Zichy Antóniáról
Fotó: Wikipédia

– Célunk, hogy az elismerések által felhívjuk a figyelmet olyan társadalmi innovációkra, kiemelkedő emberi és szakmai teljesítményekre, amelyek jelentős mértékben hozzájárulnak Magyarország sikeres jövőjéhez. Minden társadalom igényli a velünk élő példaképeket, erre rámutatott a mostani járványidőszak is. Azoknak szánjuk a díjat, akik a Batthyány család értékrendjét, a hit, a család, a nemzet, a magyar anyaföld és közösségek fontosságát vallják, és ezért képesek is tenni. Évente egy nőnek és egy férfinak ítéljük oda a díjat, hogy a társadalom figyelmét ráirányítsuk értékteremtő tevékenységükre. A magyar nemzet jobbításáért, a magyarság sikerességéért küzdő emberek életútját kívánjuk ezzel elismerni – fejtette ki Batthyány-Schmidt Margit.

Az alapítvány elnöke hangsúlyozta, hogy bírálóbizottsági tagoknak olyan hiteles személyeket kértek fel, akik önmaguk is méltók lennének a díjazásra, név szerint: Fehér Éva orvos, Tordai Teri színésznő, Náray-Szabó Gábor magyar kémikus, egyetemi tanár, Dezső Tamás történész, asszirológus, Hermann Róbert történész, Kiss-Rigó László szeged–csanádi püspök és Monok István irodalom- és művelődéstörténész, könyvtáros.

A Batthyány örökmécsesnél adják át a díjakat
Fotó: MTI

– Október hatodikán, a nemzeti gyásznapon természetesen emlékezünk, gyászolunk és fejet hajtunk hőseink előtt, akik a nemzetért életüket adták – mondta Batthyány-Schmidt Margit, aki elárulta, hogy a díjak pénzjutalommal, oklevéllel, Batthyány Lajos és Zichy Antónia arcképét viselő emlékéremmel és egy töltőtollal járnak, amivel a díjazottak jelképesen is folytathatják nemzetépítő munkásságukat. A Gróf Batthyány Lajos- és a Gróf Zichy Antónia-díjat idén először október hatodikán adják át Budapesten, a Batthyány-örökmécsesnél.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.