Visegrádi portrék – Közép-Európa nagyágyúi

Vajon mennyire ismerjük egymást mi, közép-európaiak? Nagyon, kevésbé vagy édeskevésbé? Gaál Tibor portrégrafikus Visegrádi portrék című kiállításán rádöbbenünk arra, hogy miért kellene minél jobban ismernünk egymás kultúráját.

Pataki Tamás
2020. 10. 26. 9:27
null
Gaál Tibor Visegrádi Portrék kiállitás megnyitó. 20201021 Budapest Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Stanisław Lem űrhajósruhában, a földgömbbel focizó Puskás Ferenc, a kamerázó Miloš Forman. Mi a közös ezekben az emberekben? Találós kérdésnek talán gyenge volna, de azt hiszem, mégsem vágnák rá rögtön azt, hogy a közép-európaiság. Pedig sokat hallunk a V4-ekről, szóval Közép-Európáról. Nem ártana kissé jobban megismerni egymást. Erről szól Gaál Tibor új kiállítása a Visegrádi portrék. A Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett portrékarikaturista évekkel ezelőtt kezdte el Nagy magyarok című sorozatát, amelyet a Visegrádi együttműködés 30. évfordulójára szlovák, cseh és lengyel „nagyok” portréival egészített ki. A válogatott arcképcsarnokban szereplő húsz neves személyiség a történelem, az irodalom, a művészet, a tudomány és a sport területén alkotott maradandót. Gaál Tibor ezt kultúrmisszió­nak tekinti – a jövőben gyarapítani tervezi a sorozatát –, és a ­V4-ek kulturális legendáriumán dolgozik.

Kiállítása négy részből áll, országonként öt jeles közép-európai portrékarikatúráját láthatjuk. Magyarországgal kezdődik a tárlat, ráadásul Hugonnai Vilma gróffal (1847–1922), az első magyar orvosnővel, ami a járvány miatt különösen értékes tiszteletadás. Rá­adásul intő figyelmeztetés is: hazánkban egy általános iskola és egy tér viseli a nevét, kórházat például nem neveztek el róla, tehát kissé arra is ráébreszt minket Gaál Tibor, hogy itthon is jobban számon kellene tartani a jeles magyarokat. Utána a Lánchidat kezében egyensúlyozó Széchenyi István gróf következik, majd az írótollvégű evőeszközökkel vacsorázó ­Krúdy Gyula, a magyar életérzés mestere követezik, őt követi Neumann János matematikus, a digitális számítógép megalapozója, és végül a legismertebb magyar, Puskás Ferenc, az Aranycsapat kapitánya.

A magyar portrék közül Neumann Jánost, Puskás Ferencet és Krúdy Gyulát választotta ki a grafikus
Fotó: Bach Máté

– Ha elmész Grönlandra, sőt még északabbra, és találkozol egy jegesmedvével, akinek azt mondod, hogy magyar vagy, akkor a válladra roskad, átölel és azt brummogja: Puskás! – mondta a művész.

Gaál Tibor a személyeket illetően tanácskozott a szlovák, a cseh és lengyel intézetekkel, de fenntartotta magának a választás jogát, tehát maga döntötte el, hogy kiket rajzol le.

A szlovákokkal folytatódik a tárlat, szintén egy hölggyel: Ľudmila Podjavorinska (1872–1951) költő, prózaíróval, akit a gyerekkönyvei tettek ismertté, mint például a Čin-Čin. Itt láthatjuk még Aurel Bohuslav Stodola fizikust, a gőz- és gázturbinák elméletének megalkotóját, Jozef Ignác Bajza szlovák írót, pozsonyi kanonokot, Pavol Országh Hviezdoslav költőt, drámaírót és Svetozár Hurbán Vajanský írót, újságszerkesztőt is.

A csehek sora drámaian kezdődik, Ema Destinnová (1878–1930) világhírű cseh opera-énekesnővel, vérbeli drámai szopránnal, aki a New York-i Metropolitan Operától kezdve a milánói ­Scaláig a világ minden valamirevaló színpadán fellépett, utána Antonín Dvořák zeneszerző következik, IX. szimfóniájának 4. tételét minden magyar metálrajongó ismeri, mivel ezzel kezdődik az első Moby Dick-album, az Ugass, kutya! és általában mindegyik Moby Dick-koncert. A sor Bedřich Smetanával, a cseh nemzet függetlenedésének nagy zeneszerzőjével folytatódik, majd Miloš Forman többszörös Oscar-díjas cseh–amerikai filmrendezőt láthatjuk, aki egy kis kamerát tart az asztalán, de Emil Škoda gépészmérnök, a Škoda Művek alapítója sem maradt ki az enumerációból.

A lengyeleket Maria Salomea Skłodowska-Curie (1867–1934) lengyel származású, Nobel-díjas fizikus és kémikus képviseli, majd Andrzej Wajda Oscar-díjas filmrendező, Mikołaj Kopernik csillagász, a heliocentrikus világkép kidolgozója, Adam Mickiewicz költő, a lengyel Petőfi, és Stanisław Lem sci-fi-író portréi következnek. A Visegrádi portrék. Arcképek Közép-Euró­pa múltjából – a Visegrádi együttműködés 30. évfordulójára című kiállítás most a Várkert Bazárban látható, majd Brüsszelbe, Prágába, Varsóba és Pozsonyba is elviszik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.