időjárás 22°C Jácint 2022. augusztus 17.
logo

Lehet-e lelke a mesterséges intelligenciának?

Csejk Miklós
2021.01.14. 08:00
Lehet-e lelke a mesterséges intelligenciának?

A transzcendencia kifejezéssel Istenre szokás utalni vagy egy olyan állapotra, amely túllép az emberi érzékelésen. Pontosan erről szól a Transzcendens című 2014-es film, amelyet Wally Pfister, Christopher Nolan operatőre rendezett. Itt a mesterséges intelligencia tör isteni babérokra, az emberek pedig csak egyféleképpen szabadulhatnak meg tőle: ha örökre lekapcsolják az internetet.

– Mindig azon voltam, hogy elektromos impulzusokká alakítsam az agyműködést. Nem sikerült. Az ember érzelmei tele vannak önellentmondásokkal. Szeretünk valakit, miközben gyűlöljük, amit tesz. Egy gép ezt nem tudja kezelni – magyarázza a tudós férfi Wally Pfister Transzcendencia című 2014-es sci-fijében. – Te tudod? – kérdez vissza Evelyn. – Igen – válaszolja magabiztosan a jó barát. Ugyanis arról van szó, lehetséges-e, hogy lelke legyen a mesterséges intelligenciának. A film az utolsó pillanatig azt próbálja bizonygatni, hogy lehetséges. Nagyon leegyszerűsítve úgy, hogy lemásolják egy ember agyát. Esetünkben egy tudós agyát kell gyorsan lemásolni, akit lelőnek egy konferencián a mesterséges intelligencia megteremtése ellen harcoló fiatalok. Hogy a nézőnek jó nehéz helyzete legyen, Johnny Depp alakítja a tudóst, akivel már az első percekben könnyen lehet azonosulni. Így a Johnny Depp által alakított figura lelkén alapuló mesterséges intelligenciával is könnyű azonosulnunk.

Ahogy a tudósfeleség, Evelyn – akit Rebecca Hall játszik nagy bociszemekkel – is repdes a boldogságtól, hogy mégsem halt meg a férje, hiszen itt van vele, benne van a vincseszterben, vagy a jó ég tudja, hol. És innentől kezd igazán nyugtalanítóvá válni az egész, a nézők napokig gondolkodhatnak a látottakon. Ha egy embernek lemásolják minden gondolatát, emlékét, akkor lemásolták a lelkét is? Ennyire egyszerű lenne az egész? Gondolataink, ­emlékeink összessége vagyunk csupán? Nagyon különös ez a felvetés, már csak azért is, mert ha egy mesterséges intelligencia garázdálkodik az emlékeink között, akkor az a megfelelő válaszokkal nagyon ügyesen át tudja verni a szeretteinket.

Gépisten. A Johnny Depp által alakított figura lelkén alapuló mesterséges intelligenciával is könnyű azonosulnunk
Fotó: Pro Video Film Distribution

Viszont ha egy tudós agyával és intelligenciájával indul neki az interneten való tanulásnak egy mesterséges intelligencia, akkor rendelkezni fog a szelektálás nem is olyan egyszerű képességével, és nem kell néhány évnek eltelnie, hogy eljöjjön a földi paradicsom. Látjuk is a filmben: a sánta járni tud, a vak visszanyeri a szeme világát, a nanotechnológia révén a kis nanorobotok megjavítanak mindent és meggyógyítanak mindenkit. Persze mindjárt be is épülnek az ember agyába, hogy kapcsolatban legyenek egymással. És újra zavarba ejtő, amit lát a néző, mert ki ne akarna egy olyan világban élni, ahol bárkit meg lehet gyógyítani, ahol lényegében megszűnik a betegség, a szegénység és az éhezés. Másrészt azonnal felkapjuk a fejünket, amikor egy meggyógyított beteg azt mondja Evelynnek, hogy ő a halott férje, benne van a fejében, és milyen jó, hogy végre újra megérinthetik egymást. Ilyen egyszerű is ez. Mindenki meggyógyul minden betegségből, a mindenhol jelen lévő egészen picinyke kis nanorobotok meg összekapcsolják az egész emberiséget, hogy végre eredményesebben működjenek együtt.

A film egyik legemlékezetesebb pillanatában a katonaság vezetője igencsak egyszerűen elemzi a kialakult helyzetet. – Ez így nem fog menni, be sem engedi a lányt. Mert csak egy gép, nem szereti igazán. Nekünk elég is ennyi. Támadunk – mondja, és kiadja a parancsot. A Johnny Depp által alakított mesterséges intelligencia, aki ekkorra már készített is magának egy olyan testet, mint a régi volt, nem akarja Evelynt is lemásolni, mert túl gyorsan ver a lány szíve, izzad, vagyis arra a következtetésre jut (egyébként tegyük hozzá, teljesen jogosan), hogy a lány retteg tőle, rosszban töri a fejét. A filmnek temérdek tanulsága van, de az egyik biztosan szembetűnő: senki és semmi, még egy minden erőforrást használó és az emberiség történetének minden információjával szabadon rendelkező mesterséges intelligencia sem lehet transzcendens. Mert Isten csak egy van.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.