A Lengyel Intézet online filmvetítésre hív

A Paraguayi útlevelek című film online vetítésével emlékezik meg a budapesti Lengyel Intézet azon svájci lengyel diplomatákról, akik a második világháború alatt latin-amerikai útleveleket szereztek az európai zsidóknak. A dokumentumfilmet a német megszállás alatt a zsidókat mentő lengyelek nemzeti emléknapja és a Ładoś-csoport éve alkalmából mutatják be az intézet YouTube-csatornáján, jövő szerdán, március 24-én este nyolc órakor.

Magyar Nemzet
2021. 03. 18. 12:18
null
Fotó: Lengyel Intézet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Paraguayi útlevelek című dokumentumfilm az Aleksander Ładoś berni lengyel követ által vezetett csoport tevékenységét dolgozza fel, elsősorban a Reinhardt akció idejét, amikor a zsidó népesség megsemmisítése volt a cél. Az illegális lengyel–zsidó szervezet tömegesen állított elő hamis dokumentumokat zsidók megmentésére a II. világháború alatt.

A Ładoś-csoport tagjai tömegesen állítottak elő hamis útleveleket
Fotó: Lengyel Intézet

A csoportnak lengyel és zsidó származású diplomaták voltak a tagjai, többek között Konstanty Rokicki, a Lengyel Köztársaság 1939–1945 között Bernben szolgáló konzulja, Aleksander Ładoś és helyettese, Stefan Ryniewicz, valamint Juliusz Kuehl beosztott diplomata.

Az 52 perces filmet lengyel nyelven, magyar felirattal, ingyenesen vetítik.

Az alkotást Robert Kaczmarek és Jacek Papis rendezte, gyártója a Nemzeti Emlékezet Intézete (Instytut Pamięci Narodowej).

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=1F0dI4NpEhA[/embed]

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.