Ősbemutató a Liszt Ferenc Kamarazenekar online koncertjén

Ilya Gringolts orosz származású hegedűművész hármas szerepben lép fel a ma esti online koncerten a Budapest Music Centerben.

Magyar Nemzet
2021. 03. 10. 8:32
null
A Diabelli-variációk Fotó: LFKZ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ilya Gringolts orosz származású hegedűművész hármas szerepben lép fel a ma esti online koncerten a Budapest Music Centerben. A Liszt Ferenc Kamarazenekar a világon először mutatja be Gringolts Beethoven Diabelli-variációihoz írt kamarazenekari átiratát, a szerző pedig szólistaként és koncertmesterként is jelen lesz. A hangverseny a korábbi előadásokhoz hasonlóan továbbra is ingyenesen lesz megtekinthető, a zenekar professzionális online streaming-technikával közvetíti.

A Diabelli-variációk Ilya Gringolts személyes kedvence, az átírat elkészítésével szeretett volna közelebb kerülni a remekműhöz.

– Nagy megtiszteltetés számomra, hogy az átiratomat egy olyan elismert és különleges zenei minőséget képviselő zenekarral adhatom elő első alkalommal, mint a Liszt Ferenc Kamarazenekar. Izgatottan várom az előadást, bízva abban, hogy az interpretáció sok nézőnek örömet okoz majd az online térben is – nyilatkozta a hegedűművész a mai koncert kapcsán.

A Diabelli-variációk Ilya Gringolts személyes kedvence
Fotó: LFKZ

A Beethoven-darab mellett a felvilágosodás kiemelkedő zenei alakjának, Jean-Marie Leclair g-moll hegedűversenyét is előadja a zenekar. A műsor része még Pavel Fischer 3. vonósnégyese, az Őrült dudás is.

A 19:30-kor kezdődő koncert elérhető a Liszt Ferenc Kamarazenekar megújult weboldalán, hivatalos Facebook oldalán és YouTube csatornáján , valamint a BMC honlapján.

Ilya Gringolts hegedűművész

A szentpétervári születésű művész a New York-i Juilliard School of Musicon tanult, korunk legmeghatározóbb hegedűvirtuózától, Itzhak Perlmantól; 1998-ban a Premio Paganini Nemzetközi Hegedűverseny történetének legfiatalabb finalistájaként nyert díjat. 2008-ban alapított „Gringolts Quartet” nevű vonósnégyesével olyan híres nemzetközi koncerttermekben járt, mint az amszterdami Concertgebouw, a Luxemburgi Filharmónia, a hamburgi Elbphilharmonie és a Dortmundi Konzerthaus. Fellépett már számos nemzetközi rangú szimfonikus nagyzenekarral, például a Liverpooli Filharmonikusokkal, a Birminghami Szimfonikusokkal, a BBC Szimfonikusokkal, a Berlini Szimfonikusokkal, a japán NHK Szimfonikusokkal és az Izraeli Filharmonikusokkal. Jelenleg a Zürichi Művészeti Egyetemen tanít, valamint a Skót Királyi Zene- és Dráma Akadémia nemzetközi ösztöndíjasaként Glasgow-ban is dolgozik.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.