Egy elfeledett koronás fő a történelem útvesztőiből

Számunkra Apponyi Géraldine élete jóval több, mint tündérmese. A fehér rózsa című meseregény sokat árnyal a képen.

Ferdinandy György
2021. 04. 10. 12:40
null
Fotó: Wikipédia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Számunkra Apponyi Géraldine élete jóval több, mint tündérmese. Hogy miért? Mert az albán királyi családba beházasodott korábbi színész-énekesnő, Elia Zogu regényhősnője, Apponyi Géraldine volt az a magyar asszony, akiből Albánia máig bálványozott királynéja lett.

A magyar és az albán történelem összefonódásáról keveset tudunk. Az idestova húsz éve elhunyt Géraldine királyné életét bemutató A fehér rózsa című meseregény viszont sokat árnyal a képen.

Hiánypótló tehát ez a mi „fehér rózsánkat”, az albánok Sissijét bemutató mesekönyv. Már csak azért is, mert az előző század nagy háborúi idején kitántorgott Amerikába másfél millió emberünk, de a történetírás ritkán említi, hogy akadtak olyan amerikai milliomosok, akik magyar arisztokrata családokba házasodtak be. A magyar apától és amerikai anyától született „kis” Géraldine életéről pedig alig tudunk, legfeljebb csak annyit, hogy 1938-ban hozzáment az albán uralkodóhoz, és ezáltal rögvest a balkáni állam királynéja lett. A mesekönyvet lefordító fiatal újságíró, Navarrai Mészáros Márton tanulmánynak is beillő utószavából viszont megismerhetjük ezt a kalandos élettörténetet.

A színes illusztrációkkal díszített könyv nemcsak szerethető mesét kínál, hanem egy elfeledett koronás főt is előhúz a történelem útvesztőiből.

Elia Zogu: A fehér rózsa, Pécs, Alexandra, 2020.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=6cgKjWkl1X4[/embed]

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.