Ismerkedés a fák világával

A Napkor éppen tíz éve adta ki az egyik legjobb természetismereti, (nem csak) fiataloknak szóló könyvet Barátaink a fák címmel.

Juhász Kristóf
2021. 05. 24. 14:04
null
Fotó: B. Orbán Emese
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokszor találkozom ma azzal a kellemetlen véleménnyel, hogy az ismeretterjesztő könyvek gazdag univerzumának a digitális korban leáldozott. Aki olyan kiváló sorozatokon nőtt föl, mint a Mi micsoda könyvek vagy Charlie Boodtól A természet csodáinak a képregények világát idéző füzetei, annak a fenti gondolat tőrdöfése bizony egyenesen a szívét éri. Meg butaság is. Persze: alkalmasint könnyen hozzáférhető, idős parasztbácsi híján többen tanulunk kaszát fenni videóból, mint kaszafenési szakkönyvből (apropó, tud valaki ilyenről?). Ám a – bármire-bármibe – írott emberi szó örökkévaló, míg a digitális kor átmeneti, ezt még a telefonfüggő kiskamaszok is érzik, azért nyomkodják olyan rémülten a sötétség színesnek látszó oldalát.

A Napkor éppen tíz éve adta ki az egyik legjobb természetismereti, (nem csak) fiataloknak szóló könyvet Barátaink a fák címmel. A könnyű, vékony, kemény fedéllel védett, jól lapozgatható, gazdagon illusztrált kötet direkt arra termett, hogy kényelmesen, minimális súlytöbblettel beférjen egy túrazsákba, ahonnan bármikor könnyen előkapjuk, és tartunk magunknak vagy társainknak egy kis faismereti idegenvezetést.

Szerzői, Molnár Sándor és Börcsök Zoltán mind a könyv stílusa, mind rövid életrajzuk alapján két különböző generáció régi vágású, hivatásukat szerető tudósemberei, akiknek a természet, az erdő nem hétvégi időtöltés, hanem megértett és megélt élethelyszín.

Már az általános, elméleti bevezetőből is a holisztikus világszemlélet, a „rész az egészben – egész a részben” ethosza sugárzik: a törzs felépítését éppúgy megismerjük a háncstól (ami nem azonos a kéreggel, hanem a belső oldala annak) az évgyűrűket létrehozó kambiumig, mint ahogy megismerjük az 1950-ben asztalostanoncként dolgozó Latinovits Zoltán színészfejedelem Ködszurkáló című önéletírásából származó gondolatait: „Csodálatos tudomány, ahogy az anyagból egyszerre fiók lesz, komód, tabernákulum, téka vagy dikó, vagy csak polc, hokedli, konyhaasztal; ahogy a durva felületekből olajosan csillogó, fénylő, napvisszaverő tükörlap lesz, intarziás műalkotás. A semmiből valami… Hányszor vágytam vissza a handabandázó szervetlenségből, a művészi ködökből a krisztusi műhelybe, az ősi céhbe, ahol a tudás szab rangsort, ahol tiszta és emberséges minden, akár a cseresznyefa simogatása, a dió bögölymély barnája, a körte bölcs biztonsága.”

A tízéves könyv borítója
Fotó: Juhász Kristóf

Az idézet magáért beszél. A könyv nagy részét a hazánkra jellemző fafajok ismertetése teszi ki egy-másfél oldalpáron, mindegyikhez egy hasonló szépségű irodalmi idézet társul (ez a körülbelül nyolcvan fajnál nem kis munka lehetett), és egy-egy bekezdésben foglalják össze röviden és olvasmányosan a fa kultúrtörténetét, tulajdonságait, használhatóságát praktikus vagy dísztárgyként, gyógykészítményként, fűtőanyagként… Ha józan paraszti ésszel belegondolunk, ez a fölsorolás végtelen lehetne. Ahogy az ismeretterjesztés spektruma is az, hisz a néprajztól a természetvédelmen át történelmi, energetikai és faipari kérdésekig minden szóba kerül, vagy mindenre történik utalás.

A kiváló minőségű képanyaggal bőségesen ellátott kötet szerkesztése is tökéletes, minden kiemelés a helyén, minden oldal jól áttekinthető. Persze morgolódhatnék azon, hogy a füzek közül csak a fehér fűzről esik szó, nagy kedvenceimről, a szomorú- és csavaros fűzről meg semmi, de hát ha mindenkinek kedvére tettek volna a szerzők, külön serpát kellene bérelni a könyv cipelésére. Vagy a hársfánál is ábrázolhatták volna a levél színének és fonákjának a látványos színkülönbségét – én erről ismerem föl a legkönnyebben, de hát a profi fabarát télen is tudni akarja, mivel találkozik, a kéreg pedig gyönyörűen le van fotózva, meg kell jegyezni a mintázatot, nincs mese…

Túrazsákba vele, és irány az erdő, most látszanak jól a termőrügyek!

Molnár Sándor–Börcsök Zoltán: Barátaink a fák. Napkor. Sopron, 2011.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.