A legnagyobb magyar zeneszerzőtől a legolvasottabb lengyel sci-fi-íróig

Ki kicsoda? – Gaál Tibor portrékarikaturista lengyel–magyar arcképcsarnoka címmel látható kiállítás a Lengyel Intézet oldalán és kiállítótermében. Az emblematikus portrék rávilágítanak, érdemes foglalkozni a lengyel történelem és kultúra nagyjaival is.

Munkatársunktól
2021. 06. 14. 7:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gaál Tibor, a Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett portrékarikaturista, grafikus készített már karikatúrákat a rendszerváltás eseményeiről, és évekkel ezelőtt kezdte el Nagy magyarok című portrésorozatát, amelyet ezúttal a lengyel nagyok portréival egészített ki.

A válogatott arcképcsarnokban szereplő több mint húsz neves lengyel és magyar személyiség a történelem, az irodalom, a művészet, a tudomány és a sport területén alkotott maradandót. Köztük van mások mellett az egyik legnagyobb magyar, a szabadságharc lengyel–magyar apója, a munkácsi vár hős asszonya, a romantika legnagyobb magyar zeneszerzője, a magyar költő, aki hétszer járt Párizsban, a némafilm csillaga, a legolvasottabb lengyel sci-fi-író, akinek idén ünnepeljük születése 100. évfordulóját és a Lengyel Filmiskola egyik alapítója is.

A húsz neves személyiség a történelem, a művészet, a tudomány és sport területén alkotott maradandót, Gaál Tibor munkái Fotó: Lengyel Intézet

A kiállítást a Lengyel Intézet kiállítótermének ablakain keresztül és honlapján tekinthetjük meg június 16-ig. Az oldalon játékra is invitálták a látogatókat. A feladat az volt, hogy fel kellett ismerni a képeken szereplő személyeket.

Porcelánfestőből ismert karikaturista

Gaál Tibor a tanulmányait porcelánfestőként kezdte a hollóházi porcelángyárban, majd 1980-tól 1989-ig a Tokaji Művésztelep tagja volt. Egyéni tárlatai mellett számos hazai és nemzetközi kiállításon szerepelt (például Ausztriában, Németországban, az Amerikai Egyesült Államokban és Ausztráliában), több karikatúrapályázat díjazottja. A Magyar Kultúra Alapítvány 2009-ben rendezett nemzetközi karikatúrafesztiválján a szabadon választott kategória nyertese lett, 2010-ben a futball-világbajnokság idején rendezett karikatúra-világversenyen pedig aranyérmet nyert Puskás Ferencről készített rajzával. Több helyen publikál, a Lakitelek Népfőiskola által megrendezett karikatúra-alkotótábor állandó résztvevője. Visegrádi portrék című vándorkiállítása tavaly októberben indult a Várkert Bazárból. Következő állomása Brüsszel lesz, kiemelt diplomáciai eseményként, ezután következik majd Varsó, Prága és Pozsony.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.