A hazai és határ menti borkultúra fejlesztését, népszerűsítését tűzte ki célul a Debreceni Borbarátok Társasága Egyesület. Ehhez hatékony eszközt is választott, amikor tíz évvel ezelőtt létrehozta a Debreceni Borozó című periodikát (utalás Petőfi első, nyomtatásban megjelent versére is: „Gondűző borocska mellett / vígan illan életem, / Gondűző borocska mellett / Sors, hatalmad nevetem.”) A negyedévente tízezer példányban megjelenő lap a bor- és gasztronómiai kultúráról szól, bemutatta és bemutatja a hazai és a határon túli borvidékeket is. Kezdetben a Mátrára, a Bükkre, Egerre, Tokajra koncentráltak, de 2016 óta az ország összes tájegységére és a határ menti borvidékekre is kiterjesztette érdeklődési körét. Mindenhova ellátogatnak, hogy bemutassák a pincéket, s a helyi borkultúrákat. Érdemes kiemelni tevékenységüket Debrecen egykori borvidéke, az Érmellék irányában. Sokat tettek az itteni borok, köztük a bakator újrafelfedezéséért.
Számos kezdeményezés fűződik a társaság és a lap nevéhez, amely mind-mind a borfogyasztás kultúráját hivatott emelni. 2012 óta évente megrendezik a Debreceni Bormustra elnevezésű seregszemléjüket, amelyen az elmúlt év tesztjeinek legszebb borai vesznek részt, ki-ki a maga kategóriájában. Debrecen városa 2014 óta úgyis kapcsolódik a magukat debreceni borisszáknak nevező társasághoz, hogy segítségüket kérte: szervezzék meg a város borának kiválasztását. Azóta ők szervezik azt a borválogatást, amelynek nyertesei egy évig használhatják a Debrecen Város Bora elnevezést, a város pedig kulturális és gasztronómiai rendezvényein (Jazz és bornapok, Virágkarnevál, a Város bálja, stb.) ezekkel a borokkal kínálja vendégeit. Szakborászokból és borkultúra iránt elkötelezett emberekből álló zsűri dönt. Nemrég zajlott le a borbírálat, amelynek eredményeképp az egyes kategóriákban kiválasztották a Város bora cím viselőjét. A teljesség igénye nélkül: a klasszikus fehérborok között egy rizling, a vörösek között egy egri bikavér győzött, a prémium fehér kategóriában furmint, a vörösben egy szekszárdi érte el az első helyezést, a desszertborok mezőnyében a tokaji aszú viseli majd a Város bora címkét az elkövetkezendő időben.