Párbaj is látható lesz a Múzeumok éjszakáján

Korhű kardpárbajra is sor kerül a szombati Múzeumok éjszakáján, amelyre háromszáz intézményben több mint 1700 programmal több százezer embert várnak. A kardpárbaj az ország legrégebbi vívótermében, az OSC Vívóterem és Vívómúzeumban lesz látható szombat este.

2021. 06. 25. 10:01
null
Fotó: Oszlányi Gyöngyvér
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sajtóeseményen mutatták be a Múzeumok éjszakáján látható immár hagyományosan megrendezett hiteles és (mű)véres, élőszereplős korhű kardpárbajt. A főpróbán elmondták, hogy a párbaj teljes menetét bemutatják a sértéstől az orvosi ellátásig.

– Adj elégtételt – hangzik el a párbajtőr vívók által előadott performanszon.

Amint hallhattuk, a sértés a kihívó családját érte, a feleség, az anya vagy a lánygyermek gyalázása a legdurvább sértések közé tartozik. Először pisztoly, aztán kardpárbaj következik.

Pap Jenő világbajnok vívómester, OSC szakosztályvezetője lapunknak elmondta, hogy az OSC Vívóterem és Vívómúzeum falai temérdek valódi párbajnak is tanúi voltak a történelem során, mivel ez az ország legrégebbi vívóterme. Hozzátette, hogy számos olimpiai és világbajnok került ki a vívóterem falai közül. Pap Jenő arról is szólt, hogy szakosztályuk 1957-ben a Semmelweis Orvostudományi Egyetem (SOTE) sportegyesületeként alakult meg Orvosegyetem Sport Club (OSC) néven, ám amióta a SOTE-val való együttműködés megszűnt, sajnálatos módon az egyesület úszik az adósságokban, a világjárvány miatt pedig még a tagdíjak jelentős részétől is elestek. Ám ettől függetlenül felnőtt és gyermekprogramokkal egyaránt lelkesen készülnek a Múzeumok éjszakájára, amelytől remélik, hogy népszerűsíthetik a vívást a fiatalok körében.

A teremben temérdek vívóruha látható felakasztva egy faltól falig érő igencsak hosszú rúdra. Pap Jenő lapunknak azt is elmondta, hogy akik itt sportolnak, erre a rúdra akasztják fel a vívóruhájukat, itt hagyják. Mindez vélhetően azért is megnyugtató, mert akinek itt van a vívóruhája, az vissza akar térni. Kérdésünkre válaszolva Pap Jenő elmondta, hogy büszkék arra, hogy mozgássérültek is sportolnak náluk, az előadás főpróbája során a teremben több kerekesszék is látható volt.

A párbaj főpróbáján az is elhangzott, hogy aki fél óránál többet késett, az elvesztette a becsületét, olyan, mintha a párbajt vesztette volna el. Aztán azt is láthattuk, ha valaki túl sokáig céloz, az sem szerencsés, mert letelik a lövési idő. Kiderült az is, hogy a párbaj során a párbajozók a segédeik révén kommunikáltak egymással. Aki megsérült, orvosi ellátásban részesült, ha a kihívó fél győzött, megkapta az elégtételt.

A Múzeumok éjszakájának programjairól részletes információ található ITT, ahol helyszín, időpont és programtípus szerint is kereshetőek az események, valamint mobil alkalmazás is rendelkezésre áll, amely event@hand muzej címen tölthető le ingyenesen.

Kiemelt fontosságú esemény idén a Múzeumok éjszakája, hiszen a világjárvány után ez lesz a legnagyobb országos kulturális rendezvény. Nagy változás ez kulturális és mindennapi életünkben is, éppen ezért lett az idei rendezvény fő témája a „fordulópont”, amely fogalom köré a legtöbb múzeum programja épül.

(A borítóképen egy jelenet látható a Múzeumok éjszakáján bemutatásra kerülő kardpárbaj próbájáról. Fotó: Oszlányi Gyöngyvér)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.