Tizenkét helyszínen jelentkezik a Zenélő Budapest koncertsorozat

Hetedik évadát kezdi meg a Zenélő Budapest július elsején. A zene varázslatával keltik életre városunk tizenkét legszebb szabadtéri helyszínét, történelmi tereit augusztus végéig. Az idei évadban közel 350 ingyenes koncerttel készülnek, amelyeken minden korosztályt megszólítanak, gyerek-, ifjúsági, klasszikus, népzenei és dzsesszműsoraikkal, valamint saját tervezésű közösségi hangszereik interaktív programjával.

2021. 06. 30. 7:08
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az elmúlt tizenöt hónapban a kultúra képviselői nem lógatták a lábukat, tudták, hogy nekik kell átven­niük a stafétát az egészségügyi és rendvédelmi dolgozóktól, tudták, hogy az élet újraindításának a motorja a kulturális ágazat lesz – mondta Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár tegnap a nemrég megnyílt Millenáris – Széllkapu park teraszán tartott sajtótájékoztatón. Hozzátette, hogy a Zenélő Budapest rendezvénysorozat is jó példa arra, hogy a kulturális ágazat képviselői készen állnak a feladatra, vadonatúj produkciók tucatjai készültek el az elmúlt tizenöt hónapban.

– Különös és izgalmas kapcsolódása van a zenének és az építészetnek.

Miközben hallgatjuk a zenét, szemünk táncol a koncertterem ornamentikáján.

Vagy éppen megpihen a naplemente fényeiben fürdőző köztér kopottas homlokzatán, a kirakott muskátlikon, a muskátlit locsoló idős nénin. És máris egyesül a kettő: a látvány és a hang, az épített környezet és a megkomponált zene – fejtegette Fekete Péter a koncertsorozat kapcsán.

Az államtitkár beszédében Daniel Ramée-t idézte: „Az építészet a tér igazi zenéje.” Szólt arról is, hogy ezt a filozófiát ismerte fel és valósította meg egy immár 7. évadát indító nagy sikerű koncertsorozatban Götz Nándor klarinétművész, zeneszerző és Götz Béla díszlettervező. – Koncepciójuk szerint idén is megvalósul ez a világon egyedülálló nyári programsorozat, amely összeköti a történelmi és kulturális múltunkat a szikrázó jelenünkkel. A tapintható kövek anyagiasságát és a folyamként zubogó dallamsorok megfoghatatlanságát – tette hozzá az államtitkár.

A város múltját és jelenét adják át a repertoár művei Forrás: Zenélő Budapest

A programsorozat július 1. és augusztus 29. között Budapest tizenkét legszebb helyszínén a zene varázslatával kelti életre a várost a hét minden napján. Az államtitkár kiemelte, hogy az adott épített környezethez illeszkedő világszínvonalú produkciókat láthat a közönség.

Helyszín lesz többek között a Szépművészeti Múzeum, a Műcsarnok, a nemzeti múzeum oszlopcsarnoka, a bazilika előtti tér, a Várkert Bazár több pontja, a margitszigeti zenélő kút, a Millenáris – Széllkapu park és a Hegyvidéki Kulturális Szalon.

– Megjelenek a magyar romantika operái, a rokokó vonósnégyesek, harangjáték, klasszikus dzsessz és hagyományőrző huszárruhás rézfúvósok, cigányzene vagy a Kárpát-medencei népzene legkülönbözőbb ízei és tájszólásai. Sokszínű és minden korosztály igényét figyelembe vevő hatalmas vállalkozás a Zenélő Budapest programsorozat – emelte ki Fekete Péter.

– „Az építészet kővé vált zene” – írja a világirodalom egyik legnagyszerűbb szerzője, Johann Wolfgang von Goethe. Gondolatát továbbfűzve, ha az építészet kővé vált zene, akkor a zene hatására megmozdulnak a kövek. Főleg, ha vállunkat vagy szívünket nyomják nehéz súlyukkal. Ha a parkok és villakertek megtelnek a kultúra friss levegőjével, szellemmel, lélekkel, mi, nézők, lerakjuk terheinket, vállunkat és szívünket nyomó köveinket – foglalta össze Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár a Zenélő Budapest koncertsorozat lényegét.

Götz Nándor, a Zenélő Budapest művészeti vezetője arról beszélt, hogy a 2015-ben útjára indult koncertsorozat mára nagyon népszerűvé vált, az évek során a Zenélő Budapest a főváros nyári életének elengedhetetlen részévé vált. – Nagy munka van a koncertsorozat mögött, mert nem egy általános repertoárt játszunk, hanem külön kellett hangszerelni az együtteseinkre olyan műveket, amely művek százszázalékosan be tudják mutatni a múltat és a városunkra jellemző jelent. Kamaraegyütteseket állítottam össze városunk legjobb zenekarainak muzsikusaiból, úgymint a Nemzeti Filharmonikusok, az Operaház zenekara, a Concerto Budapest vagy a Rádiózenekar. Ők adják a zenei gerincét ennek a sorozatnak, de változó műsoraink is vannak hetente változó zenekarokkal. Ilyenek például a gyermekkoncertek vagy az ifjúsági rocksorozatunk és a Zenélj velünk! című program.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.