Írórezidencia Debrecenben: a város a kulturális nagyvilágba törekszik

Az együttműködés szerint a Petőfi Kulturális Ügynökség ösztöndíjat ad a város által vendégül látott alkotónak, míg Debrecen szálláshelyet, vendégszerető környezetet nyújt.

Gőz József Miklós
2021. 07. 07. 19:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben Debrecen bejelentkezett az UNESCO Irodalom Városa címre, lépten-nyomon tanújelét adja, hogy valóban az irodalom városa. (Igaz, a város már 2017-es kulturális programjában is megfogalmazta igényét arra, hogy szeretne jelen lenni a kulturális nagyvilágban is.) Csatlakozott a Petőfi Kulturális Ügynökség országos és határon túli Írórezidencia programjához. Ennek a célja, hogy minél több határon túli és anyaországi író ismerhesse meg egy-egy város életét, az adott helyen szerezzen élményeket, amelyek segítségével gazdagabb életismerettel alkothasson új műveket. Ugyanakkor a vendéglátó város és térség lakosai is nyernek a kapcsolaton, mert testközelből ismerhetnek meg egy-egy írót, költőt, aki elviszi jó hírüket.

Az együttműködés szerint a Petőfi Kulturális Ügynökség ösztöndíjat ad a város által vendégül látott alkotónak, míg Debrecen szálláshelyet, vendégszerető környezetet nyújt. A cívisváros mindig is nyitott volt a határon túli írók, költők felkarolására. Irodalmárai mindig figyeltek az erdélyi, partiumi kollégáik műveire, tevékenységére. Ennek újabb lehetőséget adott a nemrég megnyílt Partium Ház is. A mostani együttműködés kiterjeszti ezt a folyamatot, s az egész Kárpát-medencére nyit. A város a program első fázisában a magyar szerzők mellett cseh, szlovák és lengyel szerzőket vár. Az idegen ajkú szerzők itt tartózkodásuk idején rezidens naplót írnak élményeikről. Pozitív élmények esetén ezek javítják a város imázsát a külországok előtt.

Az Írórezidencia megszervezését a Csokonai Színház vállalta, amelynek eddig is nagy szerepe volt a határon túli magyarokkal való kapcsolattartásban. (Közös EU-s programjuk révén többek között megújult a nagyváradi Csiky Gergely színház, s befejeződik a Csokonai Fórum színház kialakítása, nemrég Nagyváradon mutatták be a Magyar Elektrát, s legutóbb a váradi Szent László-napokon léptek fel a színház művészei.) Az Írórezidencia-hálózat tagjaként Debrecen számos előnyre tehet szert, amelyek felhasználhatók a város kommunikációjában. A Petőfi Kulturális Ügynökség kiterjedt kapcsolatrendszere lehetővé teszi, hogy a programba a világ minden tájáról érkezhessenek szerzők. A hosszú távú együttműködés pedig regionális eredményekhez, nemzetközi kapcsolatfelvételekhez és kulturális sikerekhez segíti a települést. A város bekapcsolhatja a szerzőt a helyi kulturális eseményekbe (fellépések, rendhagyó irodalomórák, írói fogadóórák, dedikálás), emelheti irodalmi tekintélyét, ha rangos irodalmi díjas szerző érkezik a városba. Működhet mint irodalmi inkubátorház is, ha otthont ad a feltörekvő íróknak és támogatja őket karrierjük megalapozásában. Hívhat műfordítót a rezidenciára, ha azt szeretné, hogy a megyéhez kötődő szerzők műveit lefordítsák idegen nyelvre, de össze is kötheti a helyi alkotókat a rezidens alkotókkal. A rezidens szerzők interjúkban, írásaikban országszerte és külföldön is elviszik az Írórezidencia program jó hírét, beszámolnak a városban szerzett élményekről. A rezidens írók a város nagykövetévé válnak, a tartózkodásuk alatt született művek és irodalmi napló által sok idegen nyelven élhet tovább a város szellemisége.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.