Zongoraverseny és utógondozás Liszt Ferenc szellemiségében

– Harminckét fiatal – köztük négy magyar – zongoraművész részvételével rendezik meg szeptember 12. és 19. között a 15. Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyt a Zeneakadémián – hangzott el a Filharmónia Magyarország és a Zeneakadémia mai sajtótájékoztatóján. Az eseményt ráadásul nemzetközileg elismert művészek hangversenyei kísérik, fellép Olga Kern és Balázs János is.

2021. 08. 24. 20:00
Liszt Ferenc Zongoraverseny Sajtótájékozató 20210824 Budapest Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A világ több vezető klasszikus zenei versenyének ad otthont Budapest, ezek egyike a Filharmónia Magyarország és a Zeneakadémia által közösen szervezett Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny is – hangsúlyozta az eseménysorozat ma tartott sajtótájékoztatóján Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár a Zeneakadémián. Úgy fogalmazott: mindehhez kellenek a tradíciók, a kiváló szervezők, valamint az olyan művészek, mint például Vásáry Tamás zongoraművész, aki miatt a fiatal versenyzők ideutaznak, hogy aztán hazánk jó hírét vigyék szerte a világba. Hozzátette: alapfeladatunk, hogy a komolyzenét minél szélesebb társadalmi réteggel megismertessük, s erre jó alkalom ez a verseny is.

Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora felidézte: a zongoraverseny 1933-ban indult el a Zeneakadémián Dohnányi Ernő kezdeményezésére, első nyertese Fischer Annie volt. A Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenynek fontos szerepe van a Liszt-brand építésében, ezáltal pedig Magyarország nemzetközi presztízsének erősítésében, de az eseménysorozat nagyban segíti a magyar tehetségek felkarolását, nemzetközi pályára állítását is. Utóbbi kapcsán Vigh Andrea lapunknak kifejtette, hogy a zongoraverseny nemcsak a sikerélmény, az elért helyezés és az azzal járó pénzjutalom miatt fontos a fiatal művészeknek, hanem az úgynevezett utógondozás miatt is. Hiszen a legjobbak koncertfellépési lehetőséget kapnak, ezáltal megmutathatják magukat, s nevüket megismerheti a világ. A nálunk tanuló fiatalok ráadásul mindig pozitívumként emelik ki azt, hogy díjmentesen hallgathatják a világhírű művészeket felvonultató koncertjeinket. Így tapasztalatot tudnak gyűjteni például arról, hogyan kell a színpadon viselkedni.

Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója a sajtótájékoztatón arra emlékeztetett, hogy 2021-ben több évforduló is köthető a versenyhez: idén ünnepeljük Liszt Ferenc születésének 210., a világhírű Liszt-előadó, Cziffra György születésének pedig 100. évfordulóját, továbbá az idei zongoraverseny lesz az 50. Budapesti Nemzetközi Zenei Verseny. Mint kiemelte, húsz országból hetvenkét jelentkező közül az előzsűri harminckét versenyzőt – köztük négy magyart – válogatott be. Olyan neves intézményekből érkeznek versenyzők, mint a londoni Royal Academy of Music, a New York-i Juilliard School, a moszkvai Csajkovszkij Konzervatórium vagy a párizsi Conservatoire. A zsűri elnöke Olli Mustonen (Finnország). A zsűriben foglal helyet Olga Kern (Oroszország), Vu Jing (Kína), Boaz Sharon (Egyesült Államok), Cyprien Katsaris (Franciaország), valamint három magyar zongoraművész: Balázs János, Farkas Gábor és a zsűri doyenje, Vásáry Tamás. A Kossuth-díjas zongoraművész, karmester szerint ma már rengeteg a tehetséges zongorista, és hihetetlenül magas a versenyeken a technikai színvonal. Ez persze nem jelenti azt, hogy mindegyikükből valódi művész válik majd. Mint elhangzott, a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny első díja harmincezer, a második húszezer, a harmadik díj tízezer euróval, a közönségdíj pedig ötezer euróval jár, de számos különdíjat is odaítélnek majd.

– A Cziffra 100 emlékévben különösen fontos, hogy a verseny résztvevői megismerkedjenek a Cziffra György-féle zongoratechnikával. Ezért a versenyanyagban több Liszt-műre reflektáló, legendás Cziffra-átirat is helyet kapott – mutatott rá videóüzenetében Balázs János. A szeptember 12-i nyitókoncerten a Szent István Filharmonikusok Balázs János zongoraművésszel és Kovács János vezényletével Liszt-műveket szólaltatnak meg, míg szeptember 16-án Olga Kern a Concerto Budapesttel ad hangversenyt. A döntőt szeptember 18-án tartják a Nemzeti Filharmonikus Zenekar részvételével, a gálakoncertet és a díjátadót pedig szeptember 19-én rendezik meg.

A zongoraverseny részletes programját a www.lisztcompetition.hu honlapon találják meg.

(A borítóképen Szamosi Szabolcs, Fekete Péter, Vigh Andrea és Vásáry Tamás. Fotó: Bach Máté)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.