Cigányvarázs Mohácson és az Urániában

Ha szeptember, akkor Cigányvarázs! Ezzel a címmel hagyományosan évente egyszer, ebben az időszakban rendezik meg a Kárpát-medencei cigányprímások és zenekarok fesztiválját. A hónap első vasárnapján Mohácson találkoztak neves zenészek és énekesek a közönséggel, ma este pedig gálán vesznek részt az Uránia Nemzeti Filmszínházban. 

Temesi László
2021. 09. 09. 17:15
Fotó: Temesi László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hetedik Cigányvarázs fesztivált is elsősorban Boros Lajos prímáskirály emlékére rendezik meg. Mohácson megtelt a Deák tér a monstre – ötórás! – műsorra, és remélhetőleg ma este az Urániában sem marad üresen szék. Raduly József, a fesztivált szervező Művészeti-Oktatási-Kulturális Közéleti Alapítvány (MOKKA) elnöke arról tájékoztatta lapunkat, hogy mindenki ámulattal láthatja-hallhatja a rendezvényeiken, mit tudnak, milyen kincseik, milyen fantasztikus muzsikusaik, énekeseik vannak, akik meghódították a világot.

Elől, középen Raduly József  Fotó: Temesi László

– A cigány muzsikusok egy időben megbecsült tagjai voltak társadalmunknak – tette hozzá –, akikre még a klasszikuszenészek is felnéztek, olyan magas szinten zenéltek. Mulattattak és szórakoztattak, az egész világ meghajolt a tehetségük, tudásuk előtt, hiszen szinte kotta nélkül, emlékezetből játszottak, minden műfajban otthon voltak. Ma is „otthon vannak”, igazi hungarikummá vált a játékuk. Bár számuk mára jelentősen csökkent, de még mindig igény van a muzsikálásukra. Külföldön keresettek, idehaza pedig sok étteremben keresik őket – főleg a külföldiek.

Raduly József a rendezvény célját is megfogalmazta, ami nem más, mint a cigányzene és a magyar nóta társadalmi presztízsének a visszaállítása idehaza és a világban.

– Ablakot kívánunk nyitni a világra – mondta –, s ismertté tenni önmagunkat, a kultúránkat, mert a cigány kultúra nemcsak a magyar, hanem az egyetemes kultúra elválaszthatatlan része, ebből nőtt ki a cigányzene mint művészet. A magyar nóta és a cigányzene édestestvérek, egy tőről fakadnak. A muzsikus cigányok mindig is meghatározó, példamutató szerepet töltöttek be a magyar cigányság életében, követendő életmintát és értékrendet mutattak, dicsőséget szereztek országunknak, az egész magyar nemzetnek szerte a világban. A magyarországi cigányság társadalmi felzárkózása érdekében nekünk, cigány vezetőknek és művészeknek, kötelességünk megmutatni értékeinket.  Mohács után az Urániában is tanúi lehetünk ennek ma este.     

Borítókép: jelenet a mohácsi előadásból. Fotó: Temesi László

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.