Gondolatok a magyar filmes örökségről

Káel Csabával, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztossal hallható beszélgetés az NFI közreműködésével megvalósuló filmszakmai podcast legújabb részében. Ebben szól a főiskolás mentorairól, a két évvel ezelőtt lefektetett stratégiájáról, a reklámfilmes kezdetekről és a történelmi filmes tendenciáról is, a Hunyadi-filmről, a Filmióról, a 120 éves magyar filmet bemutató Nagylátószög kiállításról és a tervben lévő Filmpalotáról is.

Magyar Nemzet
2021. 09. 02. 15:11
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.
Fotó: Film.hu

Káel Csaba 1989-ben végzett a Színház és Filmművészeti Főiskolán, tanárai között volt például Makk Károly és Fábri Zoltán is. Elmondta, hogy a rendszerváltás előtti években mennyire szűrődött be a politika a főiskola falai közé, és mennyiben volt hatással a pályakezdésére. Londonban három hét alatt temérdek információt szerzett a kapitalista filmgyártásról, és beszélt Marcello Mastroiannival való kapcsolatáról, aki a főiskolás vizsgafilmjében egy üveg pálinkáért vállalta a portás szerepét.

Elmondása szerint a magyar film aranykora a 60-as évek volt. A 2003-as Bánk bán című operafilmjéről is szólt, valamint színházi és operarendezéseiről, amelyeket aztán intézményvezetői feladatai miatt nem tudott folytatni, most pedig a kormánybiztosi pozíciójával összeférhetetlen a filmkészítés, ezért a filmrendezésről egyelőre le kell mondania. Fontosnak tartja a koprodukciók megnövekedett szerepét, különösen a visegrádi országokkal való együttműködést és a Magyarországon zajló nemzetközi filmgyártást is.

Részletesen szólt a tízmilliárd forintból készülő Hunyadi-sorozatról és Szikora János Hadik-filmjéről. Káel Csaba szerint óriási kihívás, hogy a olyan filmsorozat készül, amely a nemzetközi filmes porondon is megjelenik majd, ezért képi világában is meg kell felelnie az alkotásnak a hasonló külföldi történelmi produkciók keltette igényeknek. Hangsúlyozta, hogy Hunyadi János elképesztő fordulatokban gazdag életet élt, a világpolitikára óriási hatással volt, megvédte a keresztény kultúrát, a személyes drámája pedig az, hogy élete legnagyobb szerelme ott volt a török szultán szerájában.

Káel Csaba kiemelte, mennyire fontos az Inkubátor Program, a kezdő filmesek támogatása, valamint az, hogy minél szélesebb rétegek hozzáférhessenek a magyar filmes örökséghez az interneten, ezért jött létre a Filmio, ahol nemcsak a restaurált régi nagy magyar filmeket mutatják be, hanem több, jelenleg készülő első filmnek is tervezik a bemutatóját. A beszélgetésben még szólt a 120 éves magyar filmet bemutató Nagylátószög kiállításról, amit nagyon színvonalasnak és sokrétűnek tart, és a tervben lévő Filmpalotáról, valamint arról, hogy a távolabbi tervek között szerepel egy budapesti nemzetközi filmfesztivál is.

A podcast meghallgatható az Anchor.fm, a Spotify, az iTunes és a Mixcloud oldalán, illetve más népszerű podcast-alkalmazásokban is elérhető.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.