időjárás 12°C Zalán 2023. március 30.
logo

Kulturális hidak építésébe kezd a Müpa Európában

Magyar Nemzet
2021.09.13. 20:30
Kulturális hidak építésébe kezd a Müpa Európában

A Művészetek Palotája (Müpa) és a Budapesti Fesztiválzenekar 2013-tól szervez közös fesztivált, amely során minden évben egy ország vagy országcsoport köré építették a programokat, idén azonban a koncepció megváltozik; közös kulturális kapcsolatok kialakítása kezdődik különböző európai kulturális központok és Budapest között Európai hidak elnevezéssel. 2021-ben a Konzerthaus Berlinnel együttműködésben várják a legváltozatosabb programok az érdeklődőket. 

A műfajok közötti átjárhatóság továbbra is előtérben marad, így a klasszikus, valamint a jazz- és a régizene, illetve a kortárszene is szerepet kap. A Fesztivál Színházban pedig irodalmi esttel készülnek magyar írók, akik Berlinnel kapcsolatos élményeikről beszélnek, de filmes programok és kiállítások is lesznek a programsorozat keretein belül. 

Az Európai Hidak fesztivál egyik legkiemelkedőbb eseményének a Konzerthausorchester Berlin hangversenye ígérkezik Fischer Iván vezényletével, aki 1983 karácsonyától, vagyis a Budapesti Fesztiválzenekar első hangversenye óta dirigálja a zenekart. Az Európai Hidak Budapest–Berlin fesztivál rendezvényén azonban a dirigenst annak az együttesnek az élén láthatja a közönség, amelynek 2012-től 2018-ig – a Fesztiválzenekar mellett – szintén a zeneigazgatója volt.

Korábban egyébként Kurt Sanderling is irányította a zenekart, majd Günther Herbig, Claus Peter Flor, Michael Schønwandt, Eliahu Inbal és Lothar Zagrosek, 2019 óta pedig Christoph Eschenbach. A Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében szeptember 20-án sorra kerülő koncert szólistája Mirijam Contzen németországi születésű német–japán hegedűművésznő, aki Varga Tibor tanítványa is volt. 

A „Berlin, drágám…” című irodalmi esten három író osztja meg gondolatait és élményeit a várossal kapcsolatban, és az azóta eltelt negyed évszázad változásairól. Wilhelm Droste, a Magyarországon élő kultúrtörténész pedig arról számol be, hogyan látja Budapestet német szemmel, Berlin tükrében. 

Snétberger Ferenc 1988 óta él Berlinben, azonban rendszeresen jár vissza Magyarországra, fellép hazai és nemzetközi zenekarokkal egyaránt. Szeptember 21-én, az Itthon-otthon című koncertjén a szintén Berlinben élő Josh Ginsburg, illetve Toni Snétberger is fellép, a vendég pedig Harcsa Veronika lesz, aki több évet töltött a városban. 

A további fellépőkről és programokról a Müpa honlapján tájékozódhatnak. 

Borítókép: A kivilágított Művészetek Palotája. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.