Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett az Égi és földi szerelem című tárlat megnyitóján

A Csókos Varga Györgyi–Csákvári Nagy Lajos művészházaspár házát az Etyeki Műhely Alapítvány galériává alakította. Itt látható az Égi és földi szerelem című állandó tárlat, amelynek megnyitóján Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett.

Magyar Nemzet
2021. 09. 18. 17:15
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A művészházaspár 1955-ben költözött Etyekre, miután el kellett hagyniuk Csákvárt, ahol mindketten tanítottak. Eleinte nagyon szerény körülmények között éltek, nyolc gyermeket neveltek fel, akik valamennyien gyakorolják a művészeti alkotás valamelyik ágát. Csókos Varga Györgyi és Csákvári Nagy Lajos gazdag hagyatékából rendezték be a galériát és állították össze az Égi és földi szerelem című állandó kiállítást.

Csókos Varga Györgyi (1926–2012) képzőművész, festő, iparművész 1944–1949 között folytatta tanulmányait a Magyar Képzőművészeti Főiskolán, Bernáth Aurél, Boldizsár Iván és Fónyi Géza voltak a mesterei. 1950–1954 között a csákvári általános iskola tanára. 1957-ben Fónyi Gézával az inotai erőmű mozaikjait készítette, majd  poliészter kísérletekbe kezdett: sötét tónusú képeket festett és Korniss Dezsővel elkészítette a keceli iskola poliészter világító falát. 1962–1963-ban és 1964–65-ben Barcsay Jenővel először a MNME könyvtára, majd a Miskolci Nemzeti Színház mozaikjain dolgozott. Az 1960-as évek végétől szövéssel is foglalkozott, a mozaikművészet monumentalizmusát a textilre vitte át. Virágokból főzött festékekkel színezte a gyapjúfonalait, amikből intenzív színű kabátokat, kendőket szőtt. A textilmunkák kezdetével egy időben, a 70-es évek elejétől az erdélyi népművészet motívumkincseit kutatta, fiataloknak fonást, szövést tanított. A többféle technikát, anyagot és stílust ötvöző életműve grafikákkal és akvarellekkel egészült ki.

Csákváry Nagy Lajos (1923–2014) fiatal korában orvosi műszerészként dolgozott, főiskolai tanulmányai előtt a Gallé iskolában rajzolt, majd ott korrektúrázott is. 1944–50 között volt a Magyar Képzőművészeti Főiskola diákja, ahol Bernáth Aurél (festő szak), Ferenczy Béni (szobrászat) és Fónyi Géza (mozaik) voltak a mesterei. A festészet mellett 1950–70 között több képzőművész kartontervét ültette át mozaikba és egyúttal kivitelezte is. Ezek közül a legismertebb a Magyar Guernica néven is emlegetett, Kohán György Kossuth-díjas festőművész, grafikus Háború emléke című krétarajza alapján készült monumentális murális kompozíció, amely Gyulára került. Csákváry Nagy Lajos 1970 óta kizárólag szobrászattal foglalkozott, funkcionális faszobrain kívül márványból, bronzból, betonból, poliészterből is alkotott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.