Rangos szakmai kitüntetéseket adtak át a Nemzeti Művelődési Intézetben

A Nemzeti Művelődési Intézet lakiteleki székházában 2021. szeptember 8-án délelőtt immár második alkalommal adták át azokat a szakmai elismeréséket, amelyekkel a szervezet szakmai megbecsülését kívánja kifejezni azon személyek, szervezetek, közösségek felé, akik magas szakmai színvonalú közösségépítő, értékfeltáró tevékenységet végeznek.

Forrás: Nemzeti Művelődési Intézet2021. 09. 08. 19:54
A díjazottak a lakiteleki díjátadón Forrás: NMI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Művelődési Intézet a közösségi művelődés állami közfeladatot ellátó, országos módszertani háttérszervezeteként kiemelten fontosnak tartja a közművelődési szakemberek minél szélesebb körű elismerését, ezért 2019-ben több szakmai díj alapításával csatlakozott a közművelődési kitüntetések rendszeréhez.

A Nemzeti Művelődési Intézet korszakalkotó, a közösségi művelődés alapjait megteremtő szakemberekről nevezte el elismeréseit, olyan személyekről, akik életművükkel kulturális szakemberek generációinak mutattak utat, és tevékenységükkel hozzájárultak a szakma fejlődéséhez.

A pandémia miatt a 2020 novemberére tervezett díjátadó ünnepség sajnálatos módon meghiúsult, így a 2020-ban megítélt rangos elismeréseket csak most, 2021. szeptember 8-án, a Nemzeti Művelődési Intézet szakmai napjának keretében adhatták át Lakiteleken.

Az Illyés Gyula közművelődési életműdíjat, amely azoknak a közösségi művelődés területén dolgozó szakembereknek adományozható, akik kiemelkedő tevékenységükkel a helyi társadalom életerejének erősödéséhez, valamint a szakmai utánpótlás fejlesztéséhez meghatározóan hozzájárultak, mintegy életmű-elismerésként, Huszár Lászlónak, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet egykori igazgatójának ítélték oda.

Huszár László életpályája a felvidéki értékmentés jegyében telt, melyet a digitális kor adta lehetőségekkel sikerült az egész Kárpát-medencében ismertté tennie. Művészi színvonalon használta a mai korra jellemző elektronikus világot, számára a digitális világ új ötletekkel, inspirációval teli végtelen kreatív tér volt. Huszár László értékmegőrző, kultúraközvetítő és kultúrateremtő munkássága példaértékű a Kárpát-medencei közművelődési szakemberek számára. A család megbízásából a díjat Máté Lászlóné, a Nemzeti Művelődési Intézet Nógrád megyei igazgatója vette át.

A Beke Pál-díj azoknak a helyi értékek feltárásával, a helyi közösségek megerősítésével foglalkozó szakembereknek adományozható, akik kiemelkedően hozzájárulnak a helyi és nemzeti öntudat erősítéséhez, valamint a szakmai utánpótlás fejlesztéséhez. Az elismerés 2020-as díjazottja Szekér Tamás, a Herényi Kulturális és Sportegyesület elnöke volt, aki a térség kulturális életében betöltött meghatározó szerepe, a közösségépítést és értékközvetítést elősegítő tevékenysége elismeréseként vehette át a közösségi szakemberről elnevezett díjat.

A Durkó Mátyás-díj azoknak a művelődéskutatás területén tevékenykedő szakembereknek adományozható, akik a szakterületen olyan eredmények felmutatására képesek, amelyek segítik a szakterület integrációját a tudományos közéletbe, illetve a felsőoktatásba, valamint hozzájárulnak a tudományos utánpótlás fejlesztéséhez. A díjat dr. Kleisz Teréz címzetes egyetemi tanár vehette át a művelődés és a felnőttkori tanulás szervezésével foglalkozó képzések és szakmák fejlődését, fejlesztését elősegítő munkájának elismeréséül. A Durkó Mátyás-díjat a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Művelődéstudományi és Humán Tanulmányok Tanszéke, a Magyar Tudományos Akadémia Andragógia Albizottsága és a Nemzeti Művelődési Intézet adományozta számára.

A Karácsony Sándor-díj azoknak a fiatal szakembereknek adományozható, akik kiemelkedő eredményeikkel alkalmassá teszik fejlesztő tevékenységük adaptálását, elterjesztését. A díjat Bagi Andrea, a kabai Mácsai Sándor Művelődési Ház munkatársa, a Lakat Színpad vezetője kapta.

A Közösségeket Támogató Önkormányzat Díj azoknak az önkormányzatoknak adományozható, amelyek jelentős mértékben támogatják a településükön működő közösségeket, valamint példaértékű szerepet vállalnak a közösségeik megerősítésében, a közösségeikkel történő együttműködésben és új közösségek létrehozásában. Az elismeréssel 2020-ban Sátoraljaújhely Város Önkormányzata, Taktaharkány Nagyközség Önkormányzata és Komló Város Önkormányzata közösségépítő munkáját ismerte el a Nemzeti Művelődési Intézet.

A Közösségépítő Önkéntes Díj azoknak a közösségi művelődésben tevékenykedő, aktív önkénteseknek adományozható, akik példaértékű, alulról jövő kezdeményezéseket generálnak, mentorálnak, előmozdítva a társadalmi aktivitást és megerősítve a helyi identitástudatot. A díjat a grémium döntése alapján Miklós Judit mestertanár, a Közös Jövőnkért Alapítvány vezetője és Kószó Mihályné Mórahalom város Nyugdíjas Klubjának vezetője vehette át.

Az ünnepségen átadták, a Nemzeti Művelődési Intézet által 2020-ban alapított Közművelődést Támogató díját is. A díj érdekessége, hogy azoknak a nem közművelődési szakember személyeknek adományozható, akik tudásukkal, munkájukkal és elkötelezettségükkel támogatják a közművelődési célok megvalósulását, ezáltal hozzájárulnak a közművelődés fejlődéséhez. Az emlékéremmel, melyből évente legfeljebb három adományozható, első alkalommal Szabó János építész, a Nemzeti Művelődési Intézet székházának tervezője, Vojtkó Ferenc médiaszakember és Karsai László magas- és mélyépítő szakember közművelődést támogató elkötelezett munkáját ismerték el a díj alapítói.

Az elismeréseket Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője, Halász János országgyűlési képviselő, a Városok-Falvak Szövetsége elnöke és dr. Juhász Erika, a Debreceni Egyetem tanszékvezető docense, a Nemzeti Művelődési Intézet szakmafejlesztési igazgatója adta át a kitüntetetteknek.

(Borítókép forrása: Nemzeti Művelődési Intézet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.