Vadnyugati állapotokat ábrázoló dokumentumfilm vitte el az első díjat Zentán

A rendszerváltás jegyében rendezték meg a Mementó dokumentum- és ismeretterjesztőfilm-fesztivált a zentai Művelődési Házban szeptember 6. és 9. között. Harmincegy film közül Kisberk Szabolcs Vérösvény című dokumentumfilmje hozta el az első díjat tegnap este. Az alkotót az esemény részleteiről, a film fogadtatásáról, valamint arról kérdeztük, hogy min dolgozik éppen.

2021. 09. 10. 17:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mementó dokumentum- és ismeretterjesztőfilm-fesztivál azzal a céllal jött létre, hogy szorosabb kapcsolatot teremtsen a kelet-közép-európai filmes és televíziós szakemberek között, valamint bemutassa és megmérettesse a filmes és televíziós dokumentumfilmeket. Mint megtudtuk, a szeptember 6. és 9. között első alkalommal megtartott szemlén a filmvetítéseken túl szerdán és a csütörtökön irodalmi estet rendeztek, mások mellett Majoros Sándor, Király Farkas, Lezsák Sándor, Szentmártoni János és Zsille Gábor közreműködésével. A tegnap esti díjkiosztó ünnepségen pedig az Eleven Költők Társasága zenekar adott színvonalas koncertet.

A zsűri elnöke Gulyás Gyula Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező volt. Továbbá részt vett a zsűri munkájában Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára, művészetelméleti szakíró, Kollarik Tamás filmrendező, egyetemi oktató, Nagy Anikó, a fesztivál művészeti vezetője, filmrendező, Lukácsy György filmkritikus, a Nemzeti Filmintézet kuratóriumának tagja, valamint Bódi Ferenc történész, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum tudományos főmunkatársa és Beke Mihály András beregszászi konzul, újságíró és rendező.

Kisberk Szabolcs elmondása szerint egyáltalán nem számított arra, hogy a neves filmes szakemberekből álló zsűri neki ítéli oda a szemle első díját, mivel a Vérösvény igen kényes témát, a kilencvenes évek alvilági figuráinak történetét tárja elénk. – Vadnyugati állapotokat ábrázol a film, többen voltak, akik nem mertek eljönni a díszbemutatóra 2015-ben – emlékezett vissza az alkotó. A film valóban olyan témához nyúl, amivel a rendszerváltás óta senki nem foglalkozott mélységében. Komoly, átfogó dokumentumfilm nem készült a kilencvenes évek alvilági figuráiról, a köztük lezajlott hatalomátvételekről, leszámolásokról, az akkor kiépített és egészen a közelmúltig jól működő korrupciós rendszerről és annak haszonélvezőiről. A Vérösvény az alvilág akkori működését mutatja be, Magyarország felosztását a különböző bűnözői szervezetek közt, az éjszakai élet kiemelkedő alakjait, a „Váci hetek” bandáját, a Conti-Car-os csoportot.

Továbbá az alkotás a kilencvenes évek máig feldolgozatlan ügyeit veszi sorra, az olajozástól kezdve a merényleteken, robbantásokon és kivégzéseken át egészen az alvilág jelen korig tartó újrafelosztásáig. De fényt derít arra is, hogy mikor fonódott össze az alvilág és a titkosszolgálat, milyen tiltott kapcsolati rendszert építettek ki az alvilág egyes vezetői a titkosszolgálatokat felügyelő vezetőkkel, politikusokkal. A dokumentumfilmben megszólal mások mellett Doszpot Péter és Chilkó Ferenc, volt életvédelmi osztályvezetők, Riskó Judit, Portik Tamás élettársának édesanyja és Tasnádi Péter. Ráadásul különleges archív felvételeket és rekonstruált jeleneteket is láthatunk.

– Örömteli, hogy Zentán szinte telt házzal vetítették le a filmet, ami forgalmazó hiányában végül nem került mozikba, ám az interneten bárki számára elérhető a hosszabb, rendezői változat is. A most kapott díj mellett igazi elismerés az is, hogy szép számmal, több mint hétszázezren megtekintették az évek során, ami igen magasnak mondható, lévén dokumentumfilmről van szó – hangsúlyozta a rendező, aki azt is elárulta, hogy jelenleg Skrabski Fruzsinával dolgozik együtt a 2006-os rendőrterror áldozatairól szóló dokumentumfilmen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.