Aki megújította a reklámfotózást

A Fotóhónap 2021 fő eseményeként nyílik meg a kanadai származású Margaret Watkins Fekete fény című kiállítása a Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Házban szerdán. A felvételek között portrékat, tájképeket, reklámokat és iparművészeti munkákat is láthatunk.

Magyar Nemzet
2021. 10. 11. 13:29
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Fotóművészek Szövetsége rendezésében évente megvalósuló Fotóhónap a magyar fotókultúra megkerülhetetlen rendezvénysorozata – áll a szervezők lapunkhoz eljuttatott közleményében. Mint írják, a fesztivál fő kiállításán a korábbi évekhez hasonlóan idén is egy jelentős fotográfus munkái kerülnek a közönség elé: a Fekete fény című tárlaton Margaret Watkins 120 fényképét tekinthetjük meg, amelyek 1914 és 1939 között készültek, a nagyítások mindegyike eredeti. A fotográfiák között portrék, tájképek, modern csendéletek, utcai jelenetek, reklámok és iparművészeti munkák egyaránt találhatók.

A kanadai származású Margaret Watkinsra (1884–1969) a reklámfotózás megújítójaként szoktak emlékezni. Életét a lázadás, a hagyományok elutasítása jellemezte. Olyan korban futott be sikeres karriert, amikor a nők jobbára otthon maradtak, ő azonban nem ment férjhez.

A fotográfiával 1908-ban az Egyesült Államok északkeleti részén fekvő utópista, vidéki kollektívákban kezdett el megismerkedni. Később a New York-i Greenwich Village-ben nyitott műtermet, 1920-ban pedig útjára bocsájtotta a Pictorial Photography in America című évkönyvet. Sikeres reklámfotósként tevékenykedett, akinek ügyfelei között ott volt a Macy’s, a J. Walter Thompson és a Fairfax Media. Egyike volt az első olyan női fotográfusoknak, akik reklámügynökségeknek is dolgoztak, de készített tájképeket, portrékat, aktokat és csendéleteket. Művészetében és írásaiban visszatérő elem az erotika és a feminizmus. A reklám területén is alkotó művészfotográfusok egyikeként a hétköznapi tárgyakról készített felvételei a közízlés új normáit alapozták meg. 

Glasgow-ba költözött 1928-ban, innen indulva kereste fel Oroszországot, Németországot és Franciaországot, ahol elsősorban üzleteket és kirakatokat fotózott. Glasgow-ban érte a halál 1969-ben, amikorra fotóművészként már jórészt elfeledték. Vagyona nagy részét zenei alapítványokra hagyta. Példaértékű munkájával fontos örökséget hagyott hátra, épp úgy, mint az egyedülálló, sikeres nő mintájával.

A tárlat 2022. január 16-ig (keddtől vasárnapig 12 és 19 óra között) látogatható.

A borítóképen Margaret Watkins felvétele látható.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.