időjárás 30°C Ibolya 2022. augusztus 7.
logo

Eddig ismeretlen ’56-os fotókból nyílt kiállítás Lengyelországban

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.10.22. 21:25 2021.10.22. 21:43
Eddig ismeretlen ’56-os fotókból nyílt kiállítás Lengyelországban

Az 1956-os magyar forradalom alatt készült, nemrég felfedezett fényképeket állítottak ki az észak-lengyelországi kikötővárosban, Szczecinben pénteken megnyílt kiállításon.

A forradalom budapesti jeleneteit örökítette meg az ismeretlen szemtanú által készített mintegy negyven fotó, amely egy lengyel család hagyatékából került a szczecini Nemzeti Múzeum legújabb kori részlege birtokába. A család Szczecinben élő sarja, Miroslaw Lesmiak adományozta őket az intézménynek – mondta el az MTI-nek Illés Pál Attila gdanski magyar főkonzul, aki részt vett a kiállítás megnyitóján.

Közlése szerint a fotókat Budapesten a Nemzeti Emlékezet Bizottságánál vizsgálták át és megállapították, hogy létezésükről mindeddig nem tudtak.

Az emberi emlékezet úgy működik, hogy inkább a látott dolgokat rögzíti. Ha látunk valamit, gyorsabban véssük azt emlékezetünkbe […] és ha már láttunk valamit, nehezebben vagyunk manipulálhatók

– mondta a főkonzul a megnyitón. Hozzátette: a magyar kommunisták a lengyel–magyar barátság képét is manipulálni próbálták, kidomborítani a két nemzet közötti eltéréseket.

 

1956 viszont teljesen más képet mutatott, megmutatta, hogy a lengyelek és a magyarok együttműködni akarnak és tudnak is […] a szabadság és függetlenség érdekében

– jelentette ki Illés Pál Attila.

A kiállítás kurátora, Agnieszka Kuchcinska-Kurcz a megnyitón szintén kiemelte, hogy a fényképeket az intézményes magyarországi fényképgyűjteményekben eddig nem ismerték. 

Ezért is egy kinccsel érnek fel számunkra

– tette hozzá a kurátor.

A tárlat a forradalom budapesti jelenetein kívül az 1956-os lengyelországi eseményeket, ezen belül a magyar forradalom támogatására Szczecinben szervezett adománygyűjtést és véradást is felidézi.

1956 szczecini történetéhez hozzátartozik az is, hogy abban az évben, december 10-én a város lakói a helyi szovjet konzulátus előtt tüntettek, Nagy Imre szabadon bocsátását, Kádár János menesztését követelték, majd betörtek a képviselet épületébe és felgyújtották azt. A tüntetést a lengyel biztonsági szolgálat (KBW) csapatai és a rendőrség oszlatták szét.

Az 1956-os forradalom emlékét Szczecinben 2016 óta a Csepelen felállított Pesti srác szobrának ikerpárja idézi fel.

Borítókép forrása: szczecini Nemzeti Múzeum

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.