Hatalmas sikerrel debütált Kelemen Barnabás a londoni Cadogan Hallban

A brit–magyar diplomáciai kapcsolatok felvételének 100. évfordulója alkalmából a Kossuth-díj mellett számos brit kitüntetéssel díjazott Kelemen Barnabás hegedűművész 2021. október 6-án először lépett fel a Royal Philharmonic Orchestrával közösen a Liszt Intézet – Londoni Magyar Kulturális Központ szervezésében – derült ki a lapunkhoz eljuttatott közleményből.

Magyar Nemzet
2021. 10. 07. 17:05
Fotó: Bartha Botond / Liszt Intézet – Londoni Magyar Kulturális Központ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint írják, az aradi vértanúk emléknapján tartott koncertet dr. Kumin Ferenc nagykövet nyitotta meg, aki köszöntőjében kiemelte: bár a diplomáciai kapcsolatok százévesek, a magyar–brit együttműködés, egymás kölcsönös elismerése ennél sokkal régebbre nyúlik vissza, és a teljes társadalmat átszövi. Emlékeztetett arra, hogy a brit királyi család egy erdélyi magyar nemes, Rhédey Klaudia grófnő révén egyenes ági magyar felmenőkkel is rendelkezik. 

A koncertet, amely a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg, Liszt Ferenc Hamlet című, a Shakespeare-i hőst középpontba állító szimfonikus költeménye nyitotta. Ezután Kelemen Barnabás hegedűjátékénak vezetésével adta elő a zenekar Mozart No. 3 hegedűversenyét. A műsort Bartók Béla, a magyar népzenei hagyományokat is felvonultató Concerto zenekarra című műve zárta. A zenekart az észt Anu Tali vezényelte, aki az új generáció egyik legkiemelkedőbb karmestere, a Sarasota Orchestra és a Nordic Symphony Orchestra zenei igazgatója – áll a közleményben.

A Royal Philharmonic Orchestra, Anu Tali és Kelemen Barnabás két vidéki koncertet is ad Nagy-Britanniában, október 7-én Readingben, október 8-án Coventryben lépnek fel.

Kelemen Barnabás és a Royal Philharmonic Orchestra

Briliáns technikájával és vibráló, szenvedélyes játékával hódította meg a világ legnevesebb koncerttermeit Kelemen Barnabás hegedűművész. Szólista és kamarazenész, fesztiválok művészeti vezetője és neves intézmények pedagógusa, néhány éve pedig karmesterként is tevékenykedik. A fennállásának 75. évfordulóját ünneplő Royal Philharmonic Orchestra a világ egyik vezető szimfonikus zenekara, amelynek védnöke Károly walesi herceg. A világ élvonalbeli zenekarai közé tartozó  londoni székhelyű együttes állandó koncertjeinek helyszíne Londonban a Royal Festival Hall, a Royal Albert Hall, otthona 2004 óta koncertteremként és próbateremként is a Cadogan Hall.

Borítókép: Koncert a Cadogan Hallban, középen Kelemen Barnabás hegedűművész Fotó: Bartha Botond/Liszt Intézet – Londoni Magyar Kulturális Központ

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.