Közös zenéléssel a lemorzsolódás ellen

Több mint háromezer hátrányos helyzetű gyermek tanulhatott zenét egy éven keresztül a Szimfónia program – Mindenki szívében van egy dallam segítségével. A kezdeményezés ötszázmillió forintos anyagi forrását a Belügyminisztérium, szakmai hátterét és módszertanát a Máltai Szimfónia program adta, lebonyolítója a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság volt. A program mai zárókoncertjén részt vett Herczegh Anita, a köztársasági elnök és Lévai Anikó, a miniszterelnök felesége is.

Magyar Nemzet
2021. 10. 12. 15:34
Fotó: Dutkay Peter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ahogyan Gurmai Roland szólót játszott, az tele volt gondolattal – mondta Szalóki Ági előadóművész, a pályázat nagykövete, utalva az egyik kisfiúra, aki nem sokkal korábban úgy dobolt a gyermekek által előadott koncerten, hogy utána felállva tapsolt a meghatódott közönség a Belügyminisztérium dísztermében tartott nagyszabású zárókoncerten. 

– Azt láttuk, hogy egy kisfiú önfeledten játszik, de valójában mi, akik részt vettünk a próbákon, tudjuk azt, hogy minden egyes alkalommal, amikor játszott, hozzátett valamit önmagából – tette hozzá a művésznő.

Szalóki Ági énekesnő, a pályázat nagykövete Fotó: Dutkay Peter

A 2020-as tanév elején útjára indított programnak köszönhetően a közösségi zenélésbe kóstolhattak bele a legszegényebb településeken lakó gyermekek. A Szimfónia program – Mindenki szívében van egy dallam révén a gyerekek átélhették a közösségi zenélés valódi, felemelő hangulatát. Köszöntő beszédében Langerné Victor Katalin a Belügyminisztérium társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta: a program célja teljesült, nemcsak a koncertekkel, a mindennapi szorgalmas gyakorlással, ami kihat az iskolai tanulásra is, hanem azzal, hogy hátrányos helyzetből érkező gyerekek életében egy kis zenei kanyarral előnyt teremthessünk nekik, és ők valóban beelőzhessenek és célba érjenek. 

A pályázat példaképei, nagykövetei, segítői Szalóki Ági előadóművész, dalszerző, Novák Péter színész, énekes, előadóművész, valamint Kökény Tamás, a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató verseny győztesei voltak.

A tavaly júliusban meghirdetett program során a pályázó településeken élő 6–16 év közötti gyermekeket közösségépítő zene programba vonták be, így az elmúlt egy évben több mint háromezer hátrányos helyzetű gyermek tudott élni a program nyújtotta lehetőségekkel. Az egy híján kétszáz helyszínen zajló kezdeményezés küldetése az volt, hogy zenei eszközökkel segítsen a gyerekek és a fiatalok szociális problémáin, mégpedig csoportos és egyéni zenetanítás, zenekarépítés útján. A közösségi programok elsősorban a gyermekek sikeres iskolai pályafutását és az iskolai lemorzsolódás csökkentését, valamint a szabadidő hasznos eltöltését segítették elő. A bevezetőben az is elhangzott, hogy a hangok nem töltik be a korgó hasakat, ezért a hangszerek beszerzésén, a zenei oktatáson kívül a program a gyermekek étkezését is támogatta.

Országszerte több mint háromezer gyermek tudott élni a pályázat adta lehetőségekkel Fotó: Dutkay Peter

A program egy év alatt is már kézzelfogható eredményeket hozott: a foglalkozások fejlesztették a gyerekek tanulási, koncentrációs és beilleszkedési képességeit, és csökkentették az online oktatás idején jellemző elszigeteltség érzését is. A kezdeményezésben olyan oktatók vettek részt, akik megfelelően tudtak beszélni a gyerekek nyelvén, és át tudták adni a zenei tudást. 

A részt vevő gyermekek a projektnek köszönhetően hangszerhez is jutottak, mert a sikeresen pályázó települések a támogatási összeg felét zenei eszközökre, másik részét oktatásra költhették.

Az előző tanév végén, idén júniusban országos programzáró kiskoncertek kezdődtek azzal a céllal, hogy a növendékek közösen elsajátított zenei produkciót adjanak elő, amelyet az iskola és a család együttes figyelme és elismerése kísér. Augusztus és szeptember hónapban folytatódtak a bemutatkozó koncertek a program nagykövetei részvételével. Augusztus 27-én Göncruszkán, szeptember 2-án Nyírmihálydiban, majd Kaposváron, szeptember 15-én pedig Tarnazsadányban léptek fel a gyerekek. A koncertsorozat október 12-i közös örömzenével véget érő ünnepélyes záró előadásán több mint ötven fiatal és kísérő tanáraik hatalmas sikert aratva mutatták meg a program egy éve alatt elsajátított tudásukat.

A  mai zárókoncerten részt vett Lévai Anikó, a miniszterelnök felesége is Fotó: Dutkay Peter

– A világ nem egy jó hely sokszor, időről időre nehéz helyzeteket teremt, ilyenkor felteszi az ember a kérdést, hogy a jobb emberré válásnak mi a helyes iránya. Ilyenkor szükség van a reményre. Én azt tapasztaltam, hogy a remény ott van Tarnazsadányban – mondta Novák Péter, utalva arra, hogy milyen megható és elgondolkoztató volt az ünneplőbe öltözött gyermekeket hallgatni. Hozzátette, hogy ez nemcsak egy pályázat volt, nem egy műhelymunka, hanem azt lehetett látni, hogy a jobb élet iránti reményből valós teljesítmény lett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.