Pávaszem kisasszony története és a Balkáni gerle

Két új bemutatóval is készül a Déryné Társulat az új évadban; Weöres Sándor Holdbeli csónakos című színművét és Sütő András Balkáni gerle című drámáját viszik színre.

Magyar Nemzet
2021. 10. 05. 14:05
Filmforgatás Déryné ifjasszony című előadásból. RendezőVidnyánszky Attila fsz: Tarpai Viktória Fotó: Teknos

A Déryné Társulat küldetése a Színház mindenkinek! mottóban csúcsosodik ki; igyekeznek ugyanis a saját, színvonalas produkciókat a különböző városokba, de a legkisebb falvakig is eljuttatni. Ugyanakkor fontos cél a fiatalok megnyerése is a színháznak, így az ifjúságot foglalkoztató kérdések is gyakran központi helyen szerepelnek az előadásokban.

A Déryné-program igazgatója úgy véli, hogy már több kell a hagyományos történetmesélésnél. Mint mondja, a színháznak nem csupán szórakoztatnia, de gondolkodásra ösztönöznie, sőt tanítania kell. 

Fontos, hogy az előadás üzenetében, mondanivalójában kapcsolódni tudjon a jelenkor aktualitásaihoz, a ma emberéhez is szóljon, valamint az őt foglalkoztató kérdésekre keresse a választ, ne pusztán kérdezzen, de irányt is mutasson

 – fejti ki Kis Domonkos Márk.

A Pataki András rendezésében színpadra kerülő, és december 10-én debütáló Weöres Sándor-darab főszereplője, Pávaszem kisasszony kérői elől menekül képzeletbeli, mégis ismerős tájakra; utazásai során azonban folyton távoli szerelme, a holdbeli csónakos után vágyakozik. 

„Az előadás mesebeli barangolásra hívja a kicsiket és a nagyokat, egy fantasztikus utazásra, ahol Pávaszemmel együtt nagy utat járunk be, testben és lélekben egyaránt, hogy aztán együtt észrevegyük, a jó dolgok ott vannak az orrunk előtt, csak néha nem vesszük őket észre” – olvasható az előadás ajánlójában.

Az igaz szerelem, a generációk közti feszültség, a családi titkok és az erős hagyományok kelnek életre Sütő András Balkáni gerléje során, amelyet jövő év márciusában mutat be a társulat. 

A huszonhárom éve írt dráma központi kérdése ma is aktuális, ugyanis a megfelelési kényszert és az abból adódó konfliktusokat járja körbe. A Berettyán Nándor rendezte előadásnak az a különlegessége, hogy a fiatal korosztályt invitálja azáltal, hogy egy kamaszlány szűrőjén keresztül mutatja be a családi hazugságokat.

(A borítóképen Tarpai Viktória színésznő látható a Déryné ifjasszony című dérynés produkcióban. Forrás: Magyar Nemzet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.