Zenés seregszemle korhatár nélkül

– Eddigi pályafutásom során mintegy kétszáznegyven hanghordozón szerepelek zeneszerzőként, producerként vagy éppen vendégzenészként. A Mini együttessel a progresszív, a dzsessz és a klasszikus zene szintézisét, a Skorpióval és a Dinamittal a rockot vittük sikerre. Legutóbb Mandoki Soulmates­szel Németországban elkészítettem az év lemezét – összegezte életútját az idén hetvenesztendős Papp Gyula, aki közös ünneplésre hívja régi és új zenészbarátait, tár­sait az Erkel Színházba.

2021. 10. 07. 7:08
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kevés muzsikusról mondható el manapság, hogy a könnyűnek nevezett műfaj szinte minden szegmensében képes maradandót alkotni. Papp Gyula billentyűs-zeneszerzőről, színházi zenei vezetőről azonban egészen biztosan, hiszen a négy-öt perces rockzenei daraboktól kezdve a klasszikusok átiratain át a zenés színpadi művekig mindenütt otthagyta névjegyét. Mindemellett a Hammond-orgona fekete öves bajnoka, aki virtuóz zongora-, orgona-, valamint szintetizátor­játékával iskolát teremtett.
Zenei tanulmányait csaknem hétévesen zongorán, a Garay utcai zene­oktatói munkaközösségben kezdte, majd a konzervatóriumban Ránki Dezső és Kocsis Zoltán évfolyamtársaként dupla főtanszakos képesítést szerzett. Az általa említett zenekarokon túl megalapította a P.S. Bandként induló, majd Safari néven közismertté váló nemzetközi alakulatot, de megfordult a Kormorán, a Mother Funker együttesekben, valamint a P. Mobilban, legutóbbi „családi vállalkozása” pedig a Papp–Sárdy n.b.b., majd Papp–Sárdy Acoustic elnevezésű formáció volt.
2011-től a negyvenedik évfordulóra újjáalakult ős-Mini, öt esztendővel később a Mini Acoustic World zeneszerző-billentyűse, ahol az Este a székelyeknél/Első román táncon kívül még két Bartók-feldolgozása lát napvilágot: a Három rondó, valamint a Keith Emer­son és Kocsis Zoltán emlékére átírt Allegro Barbaro, amelyek digitális, valamint hagyományos bakelitlemezen is megjelentek.
Színházi munkáit a nyolcvanas évek végén Szigligeti Ede Liliomfi című művének rockzenei átiratával kezdte, majd Az ember tragédiájának parafrázisa, Az első sírásó következett, amelyet 1995-ben mutattak be a Soproni Petőfi Színházban. Az Ármány és szerelem című rockzenei színpadi művének ősbemutatója három esztendővel későbbre esett, amelyet előbb a Békéscsabai Jókai Színház, majd Pataki András rendezésében a Soproni Petőfi Színház is műsorára tűzött. Jelenleg három teátrumban dolgozik zenei vezetőként: a budapesti Újszínházban, a Soproni Petőfi Színházban, illetve a Békéscsabai Jókai Színházban.
A kilencvenes évek közepén a Hungaroton kiadónál Papp Gyula és a Prédikátor – A Pokol tornácán címmel szóló­lemeze jelent meg, amelynek kiemelkedő darabja Liszt XV. rapszódiájának (Rákóczi induló) rockosított átirata.
Papp Gyula október 11-én 19 órai kezdettel az Erkel Színház színpadán, neves közreműködőkkel ünnepeli születésének hetvenedik évfordulóját, amelyet exkluzív koncerttel szeretne emlékezetessé tenni. A Generációk közt – Papp Gyula 70 életműkoncert címet viselő háromórás előadáson közreműködnek azon zenésztársai, akikkel valaha együtt dolgozott – nem csupán a rockzenei szcénában, de a színházak világában is. A hat generáción átívelő, fellépő zenészek névsora a teljesség igénye nélkül: Horváth Charlie, Török Ádám, Vikidál Gyula, Varga Miklós, Nyerges Attila és az Ismerős Arcok zenészei; a színművészek közül pedig Dolhai Attila, Mészáros Árpád Zsolt, Békefi Viki, valamint egy meglepetésvendég jön majd ünnepelni. A legfiatalabb korosztály képviseletében színpadon lesz a két tizenéves lánya is, akik bőven örököltek édesapjuk tehetségéből.

(Borítókép Mirkó István fotója)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.